Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Secretarul de Stat Cornel Feruță

2020/03/05

La data de 3 martie 2020, Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu s-a întâlnit cu Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe al României, dl Cornel Feruță. La întâlnire au fost prezenți Minisitrul-Consilier al Ambasadei Chinei din România, dl Tu Jiang și Directorul Direcției Asia-Pacific din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, dna Cristina Romilă.

Ambasadorul Jiang a prezentat cele mai recente progrese în prevenirea și controlul epidemii noii pneumonii a virusul COVID-19 din China, subliniind că China a depus eforturi extraordinare și toți au muncit din greu, iar situația de prevenire și control al epidemiei se îmbunătățește. Organizația Mondială a Sănătății apreciază foarte mult eforturile de prevenire și control ale Chinei. Suntem pe deplin încrezători și capabili să câștigăm această luptă de prevenire și controlul al epidemiei. Ambasadorul Jiang a declarat că virusul este dușmanul comun al omenirii și că comunitatea internațională trebuie să coopereze pentru a răspunde acestuia. China împărtășește solidaritatea cu România unde au apărut cazuri de coronavirus și este gata să efectueze schimburi și cooperări cu România în lupta împotriva epidemiei, să consolideze comunicarea cu privire la politicile de informare și schimbul de experiențe și să promoveze în comun securitatea sănătății publice internaționale.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, Ambasadorul Jiang a spus că relațiile China-România au o istorie profundă și reprezintă un tezaur al ambelor părți. Pe măsură ce intrăm într-o nouă eră, este în interesul comun al ambelor părți de a continua neîncetat prietenia, de a aprofunda continuu încrederea reciprocă politică și de a adăuga constant noi conotații relațiilor China-România, astfel încât să ne asigurăm că relațiile bilaterale nu sunt afectate de vicisitudini internaționale și politică internă. China este pregătită să lucreze cu România pentru consolidarea planificării și este gata să ia inițiativa de a profita de cooperarea China-Țările din Europa Centrală și de Est și de seriile de schimburi la nivel înalt dintre China și UE din acest an pentru a aprofunda schimburile și cooperarea în diverse domenii, a oferi mai multe rezultate practice și a aprofunda relațiile bilaterale.

Partea română a menționat că măsurile eficiente luate de China pentru prevenirea și controlul epidemiei au demonstrat un puternic simț al responsabilității la nivel internațional. România apreciază aceste măsuri și este dispusă să consolideze schimburile și cooperarea cu China în ceea ce privește epidemia. Guvernul român acordă o importanță deosebită dezvoltării relațiilor cu China și este gata să lucreze cu China pentru a profita de oportunități, a atinge potențialul, a îmbunătăți în mod constant cooperarea pragmatică și a promova dezvoltarea durabilă și stabilă a relațiilor bilaterale.

De asemenea, cele două părți au făcut schimb de opinii cu privire la alte probleme de interes comun.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro