Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu noul Ministru al Fondurilor Europene al României

2019/12/07

La data de 3 decembrie 2019, Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu noul Ministru al Fondurilor Europene al României, Ioan Marcel Boloș, unde au făcut schimb de opinii cu privire la relațiile bilaterale și la cooperarea pragmatică dintre cele două țări.

Mai întâi de toate, Ambasadorul Jiang l-a felicitat pe Ioan Marcel Boloș, după care a prezentat conceptul de dezvoltare al Chinei, subliniind că China va respecta conceptul de dezvoltare nouă și se va deschide mai mult către lumea ,va construi o economie mondială deschisă, cooperantă, inovatoare și comună cu toate țările și va construi o comunitate umană cu un destin comun. Piața chineză este una imensă, cu potențiale uriașe și mari perspective de dezvoltare economică, oferind mai multe oportunități de piață, oportunități de investiții și oportunități de creștere pentru țările din lume, inclusiv și pentru România.

Ambasadorul Jiang a declarat că China și UE au parteneriate strategice cuprinzătoare și ambii sunt susținători și beneficiari ai multilateralismului și liberului comert. Parteneriatul strategic China-UE și „cooperarea 17 + 1" sunt platforme importante pentru dezvoltarea relațiilor dintre China și țările din Europa Centrală și de Est. Multe țări din Europa Centrală și de Est au folosit cele două platforme pentru a realiza un salt în cooperarea pragmatică și au injectat un nou impuls în dezvoltarea lor economică și socială. China este dispusă să consolideze comunicarea politică și cea economică cu România și să utilizeze din plin relațiile China-UE și „cooperarea 17 + 1", să coopereze pentru conectarea inițiativei „Belt and Road" cu Strategia de interconectare eurasiatică, să atingă în continuare potențialul maxim de cooperare, să promoveze dezvoltarea economică, să îmbunătățească traiul oamenilor de ambele părți și să obțină beneficii reciproce și rezultate de tip câștig-câștig.

Boloș a mulțumit Ambasadorului Jiang pentru cele mai sincere urări și și-a exprimat disponibilitatea de a menține comunicarea și cooperarea cu China și de a promova în continuare cooperarea pragmatică bilaterală. Acesta a menționat că noul guvern român acordă o importanță deosebită dezvoltării relațiilor cu China și promovării comunicării strategice și a complementarității dintre UE-China. România se angajează să creeze un mediu de piață deschis, competitiv și dinamic și este dispusă să exploreze potențialul de cooperare cu China în domeniul de investiții, turism și comerț. România salută companiile chineze să investească și să opereze în România. Sperăm că cele două părți vor explora în comun modalități și metode eficiente de cooperare pentru a crea o perspectivă mai bună pentru dezvoltarea relațiilor România-China și pentru a crea mai multe beneficii pentru oamenii din ambele țări.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro