Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu președintele Partidului Național Liberal din România și cu alți lideri ai partidelor politice

2019/08/23

Recent, Ambasadorul Jiang Yu a efectuat o vizită de curtoazie președintelui Partidului Național Liberal din România, dl Ludovic Orban, s-a întâlnit cu președintele Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate, fostul prim-ministru al României, dl Dacian Cioloș, cu președintele Partidului Mișcarea Populară, dl Eugen Tomac unde au făcut schimb de opinii cu privire la relațiile bilaterale, cooperarea pragmatică și schimburile interpartinice. La întâlniri a participat și consilierul ambasadei dl Zhao Lei.

Jiang a spus că, în ciuda distanței dintre China și România, România nu este deloc străină generației actuale. Poporul chinez este profund impresionat de istoria lungă și de cultura splendidă a României, precum și de patriotismul său eroic și de neclintit. Jiang a subliniat că cele două țări și cele două popoare au cunoscut o prietenie de lungă durată, iar prietenia tradițională este adânc înrădăcinată în inimile celor două popoare. De la stabilirea legăturilor diplomatice în urmă cu 70 de ani, relațiile China-România au reușit să facă față schimbărilor drastice de pe scena internațională. Toți liderii României, ai partidelor și instituțiilor politice importante au căzut la consens în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor cu China, iar cercurile sociale din România au așteptări mari de la aprofundarea cooperării pragmatice în diverse domenii, ceea ce a creat o bază socială solidă pentru relația de lungă durată dintre cele două țări. În ultimii ani, odată cu extinderea și aprofundarea inițiativei „Belt and Road” și „cooperarea 17 + 1”, cooperarea bilaterală în diferite domenii a demonstrat o dezvoltare solidă datorită eforturilor comune ale ambelor părți. Aceste realizări nu au fost deloc ușoare și trebuie să fie prețuite și îngrijite de ambele părți.

Jiang a afirmat că Partidul Național Liberal, Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate și Partidul Mișcarea Populară sunt forțe politice cu influențe importante atât pe scena politică românească cât și pe cea europeană, care au adus contribuții la dezvoltarea economică și la progresul social al României. Partea chineză este bucuroasă să vadă că cele trei partide politice joacă un rol mai constructiv în promovarea relațiilor chino-române și chino-europene. Partidul Comunist Chinez a acordat întotdeauna importanță aprofundării relațiilor de cooperare prietenoase pe termen lung cu principalele partide politice din România, acordând importanță poziției și rolului său în dezvoltarea socială și economică a României și este dispus să transcende diferențele dintre ideologie și sisteme sociale. Pe baza principiului căutării unui teren comun, păstrându-ne în același timp diferențele, respectându-ne reciproc, învățând și inspirând reciproc, vom construi activ relații interpartinice de tip nou, efectuând schimburi strânse de personal, vom aprofunda comunicarea și schimburile în ceea ce privește experiența de guvernare și edificarea de partide, vom efectua schimb de opinii cu privire la problemele majore în cadrul internațional sau regional, extinzând în continuare canalele de contacte și cooperarea dintre părți, servind interesele comune ale celor două țări și popoare.

   

Liderii celor trei partide politice au declarat că între România și China există o prietenie tradițională de lungă durată, care a pus bazele pentru consolidarea și dezvoltarea continuă a cooperării pragmatice în diferite domenii dintre cele două țări. Toate partidele își exprimă înalta apreciere realizărilor dezvoltării Chinei și acordă importanță rolului și influenței Chinei pe scena internațională. Dezvoltarea activă a relațiilor cu China reprezintă consensul marilor partide politice din România, iar România este dispusă să depună eforturi împreună cu China pentru a aprofunda continuu schimburile în domeniul economic, politic, cultural și interpartinic ale celor două țări, să extindă cooperarea pragmatică în domeniile economiei și comerțului și mergând pe calea cea bună, să aducă relațiile bilaterale la un nou nivel.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro