Ambasadorul Jiang Yu a vizitat județul Timiș

2019/05/20

În perioada 16-17 mai 2019, ambasadorul Jiang Yu a vizitat județul din vestul României, Timișul, unde a participat la cea de-a șaptea reuniune a Dialogului pe tema politicilor educaționale între China și statele din Europa Centrală și de Est (ECE), ;și s-a întâlnit, respectiv, cu Președintele Consiliului județean Timiș, dl Călin Dobra, primarul orașului Timișoara, dl Nicolae Robu, președintele Universității de Vest din Timișoara, dl Marilen Gabriel Pirtea, și a participat la cea de-a 75-a aniversare a universității.

   

Partea română i-a mulțumit pentru vizită și a salutat-o călduros pe dna Jiang Yu, Ambasadorul Chinei în România, menționând că județul Timiș este un județ important în România, în special în domeniul de industrie și agricultură, având o bună temelie pentru dezvoltarea și creșterea animalelor, bogat în resurse turistice, cu facilități de transport convenabile. Timișoara este capitala județului Timiș și este considerată perla câmpiilor vestice a României, populația urbană, dezvoltarea economică și investițiile se situează printre primele trei în țară, rata șomajului este mai mică de 1% iar populația trăiește și lucrează în pace. Timișoara nu este doar modelul pentru dezvoltarea tehnologiei informației și a orașelor inteligente din România, este de asemenea, una dintre regiunile cu cel mai înalt grad de internaționalizare, este un model pentru coexistența armonioasă a cetățenilor europeni multietnici și a integrării culturii, a fost desemnată drept capitala europeană a culturii pentru anul 2021, iar dezvoltarea economică și socială a orașului se bucură de multe oportunități. Partea română a declarat că România și China se bucură de prietenie tradițională profundă, reprezentanții autorităților de județ și orașe sunt dispuși să continue să promoveze relațiile de prietenie și cooperare cu China, să profite de această tendință și să aprofundeze schimburile și cooperarea cu provinciile și orașele chineze și să contribuie mai mult la dezvoltarea durabilă a relațiilor bilaterale. Partea Română speră că mai mulți turiști chinezi și investitori să acorde mai multă importanță județului Timiș, luând în considerație avantajul geografic al județului care se afla în imediata apropiere a Ungariei și Serbiei, realizând o sinergie cu întreprinderile locale pentru turismul transfrontalier și proiecte bilaterale și multilaterale de interconectare. Administrația locală română este dispusă să colaboreze cu agențiile de turism din China și companiile de producție și să ofere sfaturi referitor la politicile locale pentru a crea mediul favorabil de investiții și turism.

În cadrul întâlnirii, Ambasadorul Jiang Yu a declarat că schimburile locale reprezintă forțe motrice și sprijinul important pentru dezvoltarea durabilă a relațiilor bilaterale, având un potențial enorm. Ambasada Chinei în România va sprijini, ca întotdeauna, schimburile de prietenie dintre județul Timiș și partea chineză și vor lucra împreună pentru a face cooperarea locală un nou punct de creștere pentru relațiile chino-române. Ambasadorul Jiang a prezentat, de asemenea, cel de-al doilea forum de cooperare internațională "Belt and Road" și sub-forumul pentru cooperare subnațional, subliniind că cele două părți ar trebui să utilizeze pe deplin inițiativa "Belt and Road" pentru a construi o nouă platformă de sinergie la nivel locală și pentru a juca pe deplin "elicea" organizațiilor locale de prietenie chino-române. Rolul resurselor și avantajelor locale într-o cooperare pragmatică promovează schimburile culturale, turismul, infrastructura, construcția de orașe inteligente, comerțul agricol și alte domenii de schimb și cooperare, astfel județul Timiș va fi nu doar o legătură de prietenie dintre China și România, ci și puntea schimburilor culturale între Orient și Occident.

Județul Timiș este situat la granița de vest a României, învecinat cu Ungaria în nord-vest și cu Serbia în sud-vest, cu resurse naturale bogate și gradul ridicat de deschidere către lumea exterioară. Municipiul Timișoara este un renumit centru industrial și educațional, renumit pentru tehnologia informației, medicină, mașini și electronică, fiind și primul oraș din Europa care utilizează lumini electrice ca iluminare stradală. Compania ZTE are un centru regional de servicii în municipiu și a construit o parcare inteligentă la Timișoara în anul 2016.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro