Cea de-a șaptea reuniune a Dialogului pe tema politicilor educaționale între China și statele din Europa Centrală și de Est a avut loc la Timișoara, România

2019/05/20

La 17 mai, a avut loc cea de-a șaptea reuniune a Dialogului pe tema politicilor educaționale între China și statele din Europa Centrală și de Est (ECE), în municipiul Timișoara, în vestul României. Principalele subiecte ale acestui dialog au fost "rolul colaborărilor și schimburilor universitare pentru îmbunătățirea procesului de învățare și predare", "Consolidarea cooperării în predarea limbilor străine" și "promovarea calității și excelenței în învățământul profesional". Ambasadorul Jiang Yu a condus o delegație care să reprezinte Ministerul Educației din China pentru a participa la dialog. Miniștrii educației și reprezentanți din România și din 10 alte țările ECE au participat la întâlnire. Dl Zhang Jin, directorul adjunct al Departamentului Internațional al Ministerului Educației, dl Zhao Lingshan, Secretarul General al Asociației Internaționale de Schimb în domeniul Educației din China, precum și mai mult de 70 de reprezentanți din 39 de universități, inclusiv Universitatea Renmin din China și Universitatea Normală din Beijing, au participat la eveniment.

Ambasadorul Jiang a spus în discursul său că anul acesta este "Anul schimburilor de educație și tineret în cadrul China-țările ECE". Dialogului pe tema politicilor educaționale între China și țările ECE este unul dintre cele mai importante evenimente din acest an tematic. Ambasadorul Jiang a menționat faptul că, de la înființarea mecanismului de cooperare educațională dintre China și țările ECE în anul 2013, China și părțile relevante au obținut mai multe realizări prin semnarea acordurilor, schimburile internaționale de studenți și înființarea unui număr mare de facultăți de limba chineză, de sedii ale Institutului Confucius și clase Confucius, și s-au desfășurat activități de cooperare interșcolară în domeniul cercetării comune, al formării personalului, al seminarelor tematice, al schimburilor de studenți etc. în cadrul Asociația Colegiilor și Universităților China-Țările ECE. Dna Ambasador a subliniat că schimburile și cooperare de educație au oferit un sprijin puternic de opinii publice pentru cooperarea tuturor țărilor implicate și menținerea dezvoltării rapide și sănătoase. Ambasadorul Jiang a menționat, de asemenea, trei inițiative privind cooperarea educațională între China și țările din Europa Centrală și de Est:

Prima este lansarea oficială a proiectelor de "Dezvoltarea capacităților educaționale în China și țările ECE" și de "Educația comună China-Țările ECE", prin care partea chineză invită oficiali și directori din țările ECE să viziteze și să urmeze o pregătire în China, finanțează schimburile și cooperarea dintre universitățile și colegiile celor două țări, aprofundând în comun schimburile de politici educaționale și cooperare pragmatică în învățământul superior.

A doua este promovarea amplă a cooperărilor educaționale de precizie. Fiecare dintre țările ECE au numeroase avantaje în multe domenii. Prin platforma de cooperare și schimburi la nivel național, cum ar fi Dialogurile pe tema politicilor educaționale și Asociația Colegiilor și Universităților China-Țările ECE, partea chineză este dispusă să promoveze pe deplin dezvoltarea punctelor forte ale universităților în dezvoltarea și cooperarea științifica la nivel înalt între universitățile din China și cele din Europa Centrală și de Est, sau stabilirea unui laborator comun, promovând astfel aprofundarea cooperării educaționale China-țările ECE de la cea interșcolară normală la cea intersectorială, între liderii academice, spre stabilirea cu precizie unui "lanț de cooperare în domeniul cercetării educaționale".

A treia este explorarea noilor domenii de cooperare educațională. În prezent, China promovează viguroasă construirea unui sistem modern de învățământ profesional, iar anul acesta, colegiile vocaționale mai mari din China vor înscrie, de asemenea, 1 milion de studenți în plus. Țările ECE au susținut întotdeauna "spiritul artizanal" și având în industria de fabricare a echipamentelor producătoare cu talente. China și țările ECE doresc să aibă mai mulți muncitori de înaltă calitate cu competențe profesionale și să participe la cooperarea economică și comercială. Prin urmare, cooperarea dintre China și Țările din Europa Centrală și de Est în domeniul educației vocaționale este promițătoare. Partea chineză va încuraja universitățile și colegiile calificate să colaboreze la construirea "atelierului Lu Ban" pentru a cultiva împreună un număr mare de personal profesionist.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro