Ambasadorul Jiang Yu a participat la lansarea cărții noi "China cea de taină"

2019/04/19

La 18 aprilie 2019, la Institutul Cultural Român a avut loc ceremonia de lansare a cărții celebrei realizatoare de televiziune Marina Almășan "China cea de taină". La conferință au participat Ambasadorul Jiang Yu, consilierul cultural Zhao Li, vicepreședintele Institutului Cultural Român Krizbai Béla Dan, fostul ambasador al României în China Viorel Isticioaia Budura, directorul Direcției Asia-Pacific a Ministerului Afacerilor Externe al României Cristina Romilă, criticul literar Alex Ștefănescu, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie România-China Corneliu Vișoianu, directorul general al Casei Româno-Chineze Ecaterina Vanea și reporterii mass-media etc.

Ambasadorul Jiang Yu și-a exprimat mai întâi felicitările pentru doamna Marina Almășan și i-a mulțumit pentru eforturile și contribuțiile sale la îmbunătățirea prieteniei și înțelegerii dintre poporul chinez și poporul român. Ambasadorul Jiang a spus în discursul său, că acest an marchează cea de-a 70-a aniversare a proclamării Republicii Populare Chineze, în special după aplicarea politicii de reformă și deschidere care a avut loc acum 40 de ani, perioada în care China s-a străduit să avanseze și a creat un miracol de dezvoltare. China a făcut ca peste 700 de milioane de oameni să iasă din sărăcie, a devenit cea de-a doua mare economie din lume și a contribuit 30% la creșterea economică mondială, deschizând un drum socialist cu specific chinez și în conformitate cu condițiile naționale ale Chinei. Până la mijlocul acestui secol, China se va transforma într-o țară socialistă puternică, modernă, bogată, democratică, avansată cutural, armonioasă și frumoasă. Ambasadorul Jiang a subliniat că China, ca constructor al păcii mondiale, promotor al dezvoltării lumii și apărător al ordinii internaționale, este dispusă să depună eforturi cu toate țările pentru a construi o comunitate umană cu un destin comun pe baza respectului reciproc, echității, dreptății, cooperării cu beneficii reciproce și a prosperității comune, făcând schimburile și învățările reciproce între civilizații să devină o punte pentru întărirea prieteniei oamenilor din toate țările, o forță motrice pentru progresul societății umane și o verigă pentru menținerea păcii mondiale.

Ambasadorul Jiang și-a exprimat aprecierea pentru prietenia tradițională solidă și schimburile interumane dintre China și România. Ea a spus că Prietenia tradițională prețioasă, baza solidă de opinie publică și perspectivele largi de cooperare dintre China și România au creat condiții și oportunități favorabile de dezvoltare pentru avansarea amplă a relațiilor bilaterale. În ultimii ani, "Centura și drumul" și formatul cooperării 16+1 au creat o nouă platformă pentru cooperarea pragmatică chino-romană. Schimburile și cooperările în domeniul publicației, dramaturgiei, muzicii, dansului și al traducerii etc. s-au desfășurat în mod viguros. Activitățile interumane bogate au făcut inimile celor două popoare să fie mai apropiate.

Ambasadorul Jiang a spus, de asemenea, că acest an marchează aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și cea de-a 15-a aniversare a stabilirii Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre China și România. Se speră că toate categoriile sociale din cele două țări vor depune eforturi comune, cu cultura drept o legătură, pentru a aprofunda în continuare înțelegerea și încrederea reciprocă și a extinde neîntrerupt profunzimea și amploarea cooperării pragmatice, deschizând împreună o nouă perspectivă pentru cooperarea prietenească dintre China și România.

Directorul Direcției Asia-Pacific a Ministerului Afacerilor Externe al României, dna Cristina Romilă, a declarat că anul acesta marchează aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și China și cea de-a 15-a aniversare a înființării Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare. Apariția cărții "China cea de taină" adaugă strălucire sărbătoririi "dublei aniversări", ceea ce va conduce la intensificarea schimburilor culturale bilaterale și a comunicării dintre popoare. Cele două țări vor profita de oportunitatea istoriei și vor transforma încrederea reciprocă politică în rezultate de cooperare pragmatice în beneficiul celor două popoare. În calitate de președinție rotativă a UE, România este dispusă să continue să joace un rol activ în dezvoltarea parteneriatului strategic cuprinzător UE-China.

Dna Marina Almășan a spus că China mereu a fost o parte din viața poporului român, însă acum China nu este nici pe departe ceea ce am înțeles noi inițial. Cartea combină bancuri de călătorie pentru a arăta cititorilor China din perspectiva dezvoltării urbane, gastronomiei și obiceiurilor. Speră că cititorii pot afla multe despre China din această carte, dar dacă citiorii doresc să afle mai multe, trebuie să meargă în China pentru a vedea personal.

La conferința de lansare a cărții, au participat actorii chinezi și români, studenții de la Clasa Confucius a Colegiului Economic A.D.Xenopol. Au prezentat pentru oaspeți cântece și dansuri chinezești.

În cartea "China cea de taină", dna Marina Almășan a descris experiența sa personală din China din perspectiva unui jurnalist, scriitor și turist și a prezentat cititorilor o Chină reală, plină de viață și tridimensională, deschizând astfel o fereastră pentru ca poporul român să înțeleagă China modernă.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro