Ambasadorul Chinei în România a discutat cu foști lideri politici, experți și savanți din România

2021-08-10 15:38

Recent, Ambasadorul Chinei în România, dna. Jiang Yu a făcut schimburi de opinii cu fostul Prim-ministru Adrian Năstase, fostul Prim-ministru Petre Roman și reprezentanții unor think-tank-uri cunoscute precum Fundația Europeană Titulescu, Fundația Eurisc, Smartlink, Middle East Political and Economic Institute, Diplomacy 360 etc., privind dezvoltarea Chinei, relațiile China-România și China-UE, situații internaționale și regionale, precum și alte probleme cu importanță majoră.

 

 

În cadrul prezentării aniversării celor 100 de ani de la fondarea Partidului Comunist Chinez, Ambasadorul Jiang a declarat că PCC consideră întotdeauna că aspirația și misiunea sa originală este de a căuta fericirea pentru poporul chinez și de a întineri națiunea chineză. Prin eforturile sustenabile ale întregului partid și ale tuturor grupurilor etnice din China, am atins primul obiectiv centenar și ne îndreptăm către cel de-al doilea obiectiv centenar de a construi o puternică țară socialistă modernizată din toate punctele de vedere. De o sută de ani încoace, generații de comuniști chinezi au dus mai departe marele spirit format de la fondarea partidului, în lupta pe termen lung, comuniștii chinezi și-au construit genealogia spirituală și caracterul politic distinct. Toate căile mărețe care s-au deschis în ultima sută de ani, toate cauzele mărețe create, marile realizări înregistrate vor fi cu certitudine trecute în analele dezvoltării națiunii chineze și în istoria dezvoltării civilizației umane.

 

Ambasadorul Jiang a evidențiat Summit-ul dintre PCC și partidelor politice din lume, care a fost organizat de curând. Ea a menționat că lideri a peste 500 de partide politice și organizații politice din peste 160 de țări, peste 10.000 de reprezentanți au participat la reuniune, fapt ce subliniază că ideile PCC sunt recunoscute de tot mai multe partide politice, iar „cercul de prieteni” se extinde constant. PCC aderă la ideea că poporul chinez și popoarele din întreaga lume împărtășesc un destin comun, astfel ar trebui să urmăm direcția dezvoltării Chinei în concordanță cu situația globală și tendința vremurilor, promovând astfel dezvoltarea comună și prosperitatea tuturor țărilor. În discursul său din cadrul summit-ului, Secretarul General Xi Jinping a apelat la toate partidele politice să își asume responsabilitățile de îndrumare, de a construi consens, de a promova dezvoltarea, de a consolida cooperarea și de a îmbunătăți guvernanța globală, fiind astfel constructori neclintiți ai păcii mondiale, contribuitori la dezvoltarea globală și apărători ai ordinii internaționale. Discursul a fost foarte lăudat și a primit un răspuns pozitiv din partea tuturor părților implicate. Vom continua să promovăm valorile comune ale întregii omeniri, vom menține steagul păcii, dezvoltării, cooperării și câștigului reciproc, vom rămâne pe calea dezvoltării pașnice, vom promova construirea unui nou tip de relații internaționale, vom promova construirea unei comunități umane cu un viitor comun, vom promova dezvoltarea de înaltă calitate a „Belt and Road” și prin noua dezvoltare a Chinei vom oferi noi oportunități pentru întreaga lume.

 

Ambasadorul Jiang a subliniat că relația dintre China și România are o istorie de 72 de ani, iar profunda prietenie tradițională dintre cele două popoare a oferit un impuls inepuizabil pentru dezvoltarea constantă a relațiilor bilaterale. Cele două guverne ar trebui să respecte opinia publică și să susțină tradiția politicii externe independente, să realizeze tonul principal al cooperării amicale bilaterale și să promoveze dezvoltarea constantă a parteneriatului amplu de prietenie și cooperare China-România în noua eră. Ambele părți ar trebui să ia inițiativa, să exploateze în mod activ potențialul, să consolideze coordonarea și să utilizeze pe deplin platforme precum „Belt and Road” și cooperarea China-CEEC, să creeze un mediu mai favorabil pentru comerț și investiții bidirecționale, schimburi culturale și interumane, să aprofundeze cooperarea pragmatică reciproc avantajoasă. În prezent, situația epidemiologică globală este încă severă, iar perspectivele de redresare economică sunt incerte. Mai mult ca oricând, lumea are nevoie de respect și cooperare reciprocă în loc de suspiciuni și jocuri cu sumă zero. În fața provocărilor comune, nici o țară nu poate rezista de una singură. Singura soluție pentru omenire este să se ajute reciproc și să trăiască în armonie, rezistând cu hotărâre actelor care instigă la confruntare și creează diviziuni. Fiind membră a Uniunii Europene, se speră că România va juca un rol activ în promovarea consensului și cooperării dintre China și UE, pentru a răspunde corespunzător provocărilor globale.

 

Ambasadorul Jiang a apreciat rolul pozitiv jucat de think-tank-uri, experții și savanții din România, în promovarea dezvoltării relațiilor China-România și China-UE, menționând că grupurile de reflecție românești au o mare influență în cercurile diplomatice și intelectuale. Se speră că think-tank-uri, experții și savanții vor prezenta pe deplin îndrumările lor ideologice, vor aprofunda schimburile și învățarea reciprocă cu grupurile de reflecție chineze și vor oferi sfaturi și sugestii pentru dezvoltarea relațiilor China-România, promovând împreună dezvoltarea stabilă a relațiilor bilaterale dintre China și România.

 

Partea română a felicitat PCC pentru că a condus poporul chinez spre realizarea dezvoltării țării, menționând că China joacă un rol din ce în ce mai important pe arena internațională, iar implicarea Chinei este indispensabilă pentru rezolvarea oricărei probleme globale. China este partenerul tradițional de cooperare al României, iar cele două țări s-au înțeles întotdeauna și s-au ajutat de-a lungul istoriei. România nu ar trebui să-și uite vechii prieteni. Prietenia tradițională este tezaurul comun al celor două popoare, iar consolidarea cooperării pragmatice dintre cele două țări este în conformitate cu tendința vremurilor și tendința situației internaționale. România ar trebui să desfășoare schimburi externe și o cooperare în interesul țării și al poporului său, astfel încât să aducă mai multe beneficii propriului popor.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro