Ambasadorul Chinei în România a acordat un interviu pentru mass-media despre China-CEEC Expo

2021-06-30 22:12

  Recent, Ambasadorul Chinei în România, Dna. Jiang Yu, a acordat un interviu online pentru revistele „CHINA MINUTES" și „Piața financiară" pentru a prezenta situația celei de-a doua Expoții China-CEEC. Ambasadorul Jiang a declarat că China-CEEC Expo oferă o nouă platformă de partajare a oportunităților. Interviul integral este după cum urmează:

   

  Recent, cea de-a doua expoziție China-CEEC a avut loc cu succes la Ningbo, China. Expoziția din acest an s-a concentrat pe cooperarea pragmatică, cu tema „Construirea unui nou model și împărtășirea noilor oportunități", adunând mărfuri din Europa de Est într-o singură sală și cumpărători din întreaga lume într-un singur loc. Scara și influența expoziției au continuat să crească, iar politicile și platformele de cooperare au devenit din ce în ce mai diversificate. Prin intermediul acestei expoziții, schimburile și cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est în comerț, investiții, științe umane și alte aspecte au fost consolidate în continuare, companiile celor două părți au stabilit o serie de intenții de cumpărare și investiții, subliniind caracteristicile reciproc avantajoase și impulsul puternic al dezvoltării cooperării China-CEEC. Expoziția evidențiează următoarele puncte:

  Primul punct este modernizarea continuă a expozițiilor. Expoziția a cuprins trei zone de expoziție majore: Expoziția Europei Centrale și de Est, Expoziția internațională a bunurilor de consum și Expoziția anuală de mărfuri de import, realizând noi descoperiri în amploarea și structura expoziției. Suprafața expozițională totală a acestei expoziții s-a extins cu aproape 90.000 de metri pătrați în comparație cu prima, au fost amenajate peste 3.000 de standuri, atrăgând peste 2.000 de expozanți și peste 7.000 de cumpărători profesioniști. Proporția de exponate de înaltă tehnologie a continuat să crească, rulotele românești de ultimă generație, avionul liliac din Slovenia și iahturile poloneze au atras atenția mulțimii. Produsele românești precum vinul, produsele cosmetice și apa minerală au trezit un mare interes în cadrul expoziției.

  Al doilea punct reprezintă rezultatele de primă clasă ale cooperării economice și comerciale. În cadrul expoziției, au fost semnate intenții de cumpărare ale produselor europei centrale și de est într-un total de 1,2 miliarde de dolari, au fost semnate 97 de proiecte de investiții bidirecționale cu o investiție totală de 18,21 miliarde de dolari. Au fost semnate contracte de stabilire în cadrul Parcului de cooperare industrială internațională China-Europa Centrală și de Est pentru proiectele de spitalele comunitare maghiare, luminile stradale inteligente din Estonia și alte proiecte.

  Al treilea punct este îmbogățirea continuă a politicilor și platformelor de cooperare. În cadrul expoziției a avut loc stabilirea mecanismul de dialog al cooperării în domeniul comerțului electronic dintre China și țările din Europa Centrală și de Est, stabilirea mecanismelor de cooperare precum grupul de lucru China-CEEC pentru inspecția sănătății animalelor și plantelor și măsurile de carantină și Alianța China-CEEC pentru industria sănătății publice, acestea construind un sprijin solid pentru ca cele două părți să extindă căile de cooperare, să faciliteze metodele de cooperare și să aprofundeze conținutul cooperării.

  Anul trecut, în fața izbucnirii bruște a epidemiei, China și țările din Europa Centrală și de Est s-au îngrijit și s-au ajutat reciproc, cele două părți au desfășurat o cooperare anti-epidemică activă și eficientă în cadrul cooperării dintre China și țările din Europa Centrală și de Est. În prezent, înfruntând noile sarcini de promovare a redresării economice, Expo China-CEEC pune accentul pe partajarea oportunităților și deschiderea pragmatică, ceea ce oferă un bun concept și un punct de plecare important pentru aprofundarea cooperării economice și comerciale China-CEEC în era post-epidemică. În viitor, concentrându-se pe cooperarea economică și comercială practică și bazându-se pe Expo China-CEEC, China și țările din Europa Centrală și de Est vor avea multe de făcut în următoarele aspecte:

  Primul aspect este să insistăm asupra beneficiilor reciproce și a schimburilor comerciale fără impedimente. Trebuie să realizăm o abordare în două direcții în lărgirea domeniului comercial și explorarea formatelor comerciale. În timpul acestei expoziții, Administrația Generală a Vămilor din China a ajuns la un consens cu autoritățile vamale și de inspecție și carantină din țările Europei Centrale și de Est pentru a aprofunda cooperarea în materie de securitate a comerțului vamal și facilitarea vămuirii, accelerarea procesului de import al produselor agricole și alimentare din Europa Centrală și de Est în China și promovarea activă a realizării obiectivului „dublării importurilor agricole ale Chinei din țările Europei Centrale și de Est în următorii cinci ani și creșterea volumului comerțului agricol dintre cele două părți cu 50%". În același timp, odată cu lansarea mecanismului de dialog China-CEEC pentru cooperarea în comerțul electronic, toate părțile vor promova în comun schimburile și cooperarea în domeniul comerțului electronic, vor explora în comun un nou model de cooperare în beneficiul reciproc și de tip câștig și vor împărtăși beneficiile dezvoltării economice digitale.

  Al doilea aspect este de a promova schimburile industriale și de a construi un platou de investiții. Exponatele de ultimă generație din țările din Europa Centrală și de Est își arată acumularea profundă și avantajele tehnologice în producția industrială, iar China are un lanț industrial complet, o vastă piață de consum și o direcție de dezvoltare a inovației ecologice. Ambele părți pot aprofunda în continuare cooperarea industrială, pot explora noi oportunități de investiții în lanțul industrial și în lanțul de aprovizionare, se pot concentra pe promovarea schimburilor și dezvoltării economice ecologice și pot realiza o nouă creștere a investițiilor bidirecționale. Parcul internațional de cooperare industrială China-CEEC a înființat cu succes platforme pentru inovație științifică și tehnologică, cum ar fi baza de inovare CEEC. În viitor, vom construi și un grup pentru IMM-urile din Europa Centrală și de Est și vom implementa fonduri speciale pentru cultivarea proiectelor din Europa Centrală și de Est, pentru a ușura implementarea proiectelor în țările din ECE.

  Al treilea aspect este consolidarea interconectării și realizarea dezvoltării legăturilor. Trenul de marfă expres China-Europa a rezistat testului sever al situației internaționale complexe și volatile și impactului epidemiei de COVID-19, oferind un sprijin puternic pentru stabilizarea noului model de dezvoltare al ciclului dublu al lanțului industrial internațional și al serviciilor din lanțul de aprovizionare. În timpul acestei expoziții, reprezentanții companiilor de platforme locale ale China-Europe Railway Express au semnat împreună „Declarația de acțiune privind dezvoltarea căii ferate China-Europa în Delta fluviului Yangtze", au fost semnate o serie de acorduri-cadru de cooperare strategică cu Compania Feroviară din Letonia și Deutsche Railway Eurasian Freight Company, care au îmbunătățit în continuare nivelul general de servicii al transportului feroviar și au consolidat coordonarea și cooperarea acestuia. În plus, platforma de servicii digitale Yixin pentru Europa a fost lansată oficial pentru a permite alimentarea digitală a trenurilor de marfă China-Europa prin aplicații cu mai multe scenarii.

  Datorită aprofundării și cooperării economice și comerciale solide dintre China și țările din Europa Centrală și de Est, Expo China-CEEC a realizat atât de multe descoperiri și realizări. Intenția inițială a cooperării China-CEEC este de a căuta cooperarea de tip câștigurile comune și o dezvoltare comună. În noile circumstanțe, interesele și nevoile comune ale Chinei și ale țărilor din Europa Centrală și de Est continuă să se extindă, iar avansarea continuă a cooperării China-CEEC este o alegere inevitabilă care se conformează intereselor pe termen lung ale ambelor părți. China este dispusă să colaboreze cu țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv România pentru a adera la principiile de cooperare de consultare extinsă și construcție comună, consultare pragmatică și echilibrată, deschisă și incluzivă, inovatoare și întreprinzătoare și să pună în aplicare „Planul de activitate Beijing 2021 al cooperării China-țările ECE", concentrându-se pe unitate pentru a combate epidemia, pentru cooperarea pragmatică, interconectarea și inovația ecologică, să promoveze cooperarea China-CEEC pentru a fi mai dinamică, mai eficientă și mai câștigătoare și pentru a aduce contribuții pozitive la redresarea economiei mondiale și a clădirii a unei comunități umane cu un viitor comun.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro