Ambasadorul Chinei în România a participat la simpozionul think-tank-urilor chino-române prin video-conferință

2020-08-03 13:36

La data de 28 iulie, Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, a participat la video-conferința „Cooperare internațională în domeniul sănătății publice" organizată în comun de Institutul de Studii Internaționale din Shanghai și Fundația EURISC din România. La eveniment au participat și susținut discursuri dl Chen Dongxiao, directorul Institutului de Studii Internaționale din Shanghai, Zhang Haibing, director-asistent, Liviu Mureșan, Președinte executiv al Fundației EURISC, Flavius Caba-Maria, Președintele Institutului Politic și Economic din Orientul Mijlociu, fostul ambasador român în China, Viorel Isticioaia Budura. Părțile au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la impactul COVID-19 asupra situației mondiale, cooperarea internațională în combaterea COVID-19, relațiile China-UE și China-România.

Ambasadorul Jiang Yu a menționat în discursul său că această video-conferință este o nouă formă de consolidare a comunicării dintre think-tank-urile celor două țări în condițiile normale de prevenire și control al epidemiilor și este de mare importanță promovarea eforturilor comune pentru a aborda provocările epidemiei și pentru a promova dezvoltarea relațiilor chino-europene și chino-române în „era post-epidemică". Ambasadorul Jiang a prezentat eforturile și realizările Chinei în prevenirea și controlul epidemiei și a subliniat că China se angajează activ în cooperarea internațională în lupta împotriva epidemiei și depune eforturi să construiască o comunitate de sănătate comună pentru omenire. Cooperarea dintre China și Europa în lupta împotriva COVID-19, este un exemplu viu de construire a unei comunități umane cu un viitor comun, este, de asemenea, o ilustrare vie a cooperării cuprinzătoare dintre China și Europa în ultimii 45 de ani. Fiind două forțe majore ale lumii, două piețe și două civilizații majore, China și Europa ar trebui să consolideze în continuare cooperarea pentru a promova prosperitatea și stabilitatea comună. Ambasadorul Jiang a vorbit despre relațiile chino-române și despre sprijinul reciproc dintre cele două popoare în lupta împotriva COVID-19. Ea și-a exprimat speranța că cele două părți vor continua să consolideze dialogul și coordonarea în „era post-epidemică", să aprofundeze cooperarea pragmatică și să aducă mai multe beneficii celor două popoare.

Cercetătorii chinezi au evidențiat politicile și acțiunile concrete ale Chinei privind cooperarea internațională în domeniul sănătății publice, subliniind că cooperarea în domeniul sănătății este o parte importantă a inițiativei "Belt and Road", China fiind pregătită să consolideze cooperarea cu alte țări pentru a construi în comun un drum al mătăsii către sănătate și o comunitate umană cu destinul comun. Experții români au prezentat conținutul principal al „Cărții albe privind infrastructura europeană de sănătate critică", lansată recent de Fundația EURISC, menționând că think-tank-urile din Europa și China ar trebui să aibă schimburi apropiate și să joace un rol activ în promovarea dezvoltării relațiilor UE-China, abordând în comun criza mondială. Cele două părți au convenit că pandemia de COVID-19 a accelerat evoluția complexă a situației mondiale și a expus punctele slabe și deficiențele actualului sistem internațional de guvernare a sănătății publice. China, Europa și restul țărilor din întreaga lume ar trebui să lucreze împreună, să se bazeze și să învețe din experiența de succes în reacția la epidemie a țărilor relevante, să facă față deficiențelor și să îmbunătățească constant sistemul global de guvernare a sănătății publice.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro