Ambasadorul Jiang Yu a publicat un articol în ziarul "Adevărul" „Combaterea COVID-19 prin solidaritate și cooperare, construirea unei comunități globale de sănătate pentru toți"

2020-05-22 22:09

La data de 21 mai 2020, Ambasadorul R.P. Chineze în România, doamna Jiang Yu, a publicat un articol intitulat: „Combaterea COVID-19 prin solidaritate și cooperare, construirea unei comunități globale de sănătate pentru toți” în versiunea online a ziarului românesc ”Adevărul”, în baza discursul președintelui Xi Jinping la ceremonia de deschidere a celei de-a 73-a Adunare Mondială a Sănătății, o prezentare cuprinzătoare și aprofundată a propunerilor Chinei cu privire la combaterea COVID-19 și a inițiativelor sale majore în sprijinirea cooperării globale împotriva COVID-19. Textul complet al articolului este următorul:

În momentul critic în care oamenii din întreaga lume luptă împotriva COVID-19, cea de-a 73-a Adunare Generală a Organizației Mondiale a Sănătății a avut loc acum câteva zile în format video. Președintele R.P. Chineze Xi Jinping a fost invitat să țină un discurs, în care, din perspectiva construirii unei comunități globale de sănătate umană, el a expus propunerile Chinei privind combaterea epidemiei, prezentând o serie de inițiative importante pentru a sprijini cooperarea la nivel mondial. Aș dori să profit de această ocazie pentru a face o scurtă prezentare prietenilor români.

Discursul președintelui Xi Jinping a fost ambițios și bogat în conținut, incluzând o serie de propuneri și inițiative. Cred că putem folosi patru litere ”C” pentru a rezuma conținutul:

Primul „C” reprezintă Controlul, care înseamnă ca prevenirea și controlul epidemiilor fiind sarcină cea mai urgentă. Ar trebui să punem mereu oamenii pe primul loc, nimic din lume nu este mai prețios decât viața oamenilor, să oprim cât mai curând posibil răspândirea epidemiei în întreaga lume și să facem tot posibilul pentru a preveni transmiterea virusului transfrontalieră. Este necesară intensificarea schimbului de informații, de experiențe și practici utile, realizarea cooperării internaționale privind metodele de detectare, tratament clinic, cercetare și dezvoltare a vaccinurilor și medicamentelor, susținem în continuare oamenii de știință din diverse țări pentru a efectua cercetări științifice globale despre sursa și rutele răspândirii a virusurilor. Țările în care condițiile le permit pot redeschide întreprinderile și școlile în mod ordonat, cu respectarea recomandărilor profesionale ale OMS, pe premisa normalizării prevenirii și controlului epidemiilor. Este necesară consolidarea coordonării politicilor macroeconomice internaționale, menținerea stabilității lanțului industrial global și a lanțului de aprovizionare și să facem tot posibilul pentru restabilirea și creșterea economiei mondiale.

Al doilea „C” este Cooperarea, solidaritatea și cooperarea sunt cele mai puternice arme pentru a depăși epidemia. Ar trebui să ajutăm țările în curs de dezvoltare, în special țările africane, ajutând să-și consolideze capacitatea trebuie să fie prioritatea noastră în lupta internațională împotriva epidemiei, și ar trebui să oferim mai mult sprijin material, tehnologic și personal țărilor africane. OMS a adus contribuții semnificative la conducerea și promovarea cooperării internaționale anti-epidemice, ar trebui să joace în continuare rolul de conducere, a sprijini OMS înseamnă a sprijini cooperarea internațională împotriva COVID-19 și a salva vieți. China solicită comunității internaționale să sporească sprijinul politic și contribuția financiară către OMS, astfel să mobilizeze resursele globale pentru a câștiga lupta împotriva epidemiei.

Al treilea „C” este Contribuția, ceea ce înseamnă că China va lua cinci măsuri majore pentru a aduce contribuții mai mari la cooperarea anti-epidemică globală. În primul rând, China va acorda ajutor internațional în valoare de 2 miliarde USD în termen de doi ani pentru a sprijini țările afectate de epidemie, în special țările în curs de dezvoltare, în lupta împotriva bolilor epidemice și a redresării economice și sociale. În al doilea rând, China va colabora cu ONU pentru înființarea unui depozit și unui hub de răspuns umanitar global în China, pentru a asigura funcționarea lanțurilor de furnizare anti-epidemice și va favoriza „coridoarele verzi” pentru transport rapid și vămuire. În al treilea rând, China va stabili 30 de mecanisme de colaborare spitalicească chineză-africană, va accelera construcția sediului Centrului African pentru Controlul Bolilor și va ajuta Africa să-și îmbunătățească capacitățile de prevenire și control al bolilor. În al patrulea rând, după finalizarea cercetării, dezvoltării și utilizării noului vaccin contra COVID-19, acesta va servi drept produs public global, aceasta fiind contribuția Chinei la accesibilitatea vaccinurilor în țările în curs de dezvoltare. În al cincilea rând, China va colabora cu alți membri ai G20 pentru a implementa inițiativa de suspendare a serviciului datoriei pentru cele mai sărace țări, China este, de asemenea, pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a consolida sprijinul pentru țările cele mai afectate și sub cea mai mare presiune a serviciilor datoriei, astfel încât acestea să poată înlătura dificultățile actuale.

Al patrulea ”C” este Constructiv, ceea ce sugerează că consolidarea guvernanței globale a sănătății publice este direcția cooperării viitoare. Având în vedere punctele slabe și deficiențele expuse de COVID-19, trebuie să îmbunătățim sistemul de guvernare pentru securitatea sănătății publice, să accelerăm răspunsul la situațiile de urgență de sănătate publică și să instituim centre de rezervă globale și regionale de materiale pentru prevenirea epidemiei. China susține o evaluare cuprinzătoare a răspunsului global la epidemie, condus de OMS, odată ce epidemia este controlată, bazată pe principiul obiectiv și imparțial, să se poată rezuma experiența și compensa deficiențele.

Pandemia COVID-19 a devenit cea mai gravă urgență mondială de sănătate publică de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, care a legat și mai strâns destinele țărilor din întreaga lume. În fața epidemiei care se răspândește în continuare, comunitatea internațională trebuie să lucreze împreună și să susțină multilateralismul mai mult ca niciodată. După cum a subliniat președintele Xi Jinping, umanitatea este o comunitate cu un destin comun, iar solidaritatea și cooperarea sunt cele mai puternice arme pentru a depăși epidemia. China este dispusă să lucreze continuu cu toate țările din lume, inclusiv România și organizațiile internaționale relevante pentru a construi o comunitate globală de sănătate pentru toți și să obțină victoria finală asupra epidemiei COVID-19.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro