Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu delegația Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților din România care va vizita China

2019-10-19 22:11

La data de 7 octombrie 2019, în ajunul plecării în China a delegației Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților din România, Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu membrii comisiei, inclusiv cu Președintele acesteia, Sorin Lazăr, la Ambasada Chinei în România. La eveniment a participat și consilierul Ambasadei Chinei, dl Zhao Lei.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că anul 2019 este un an cu o semnificație specială pentru dezvoltarea Republicii Populare Chineze și a relațiilor chino-române. Nu cu mult timp în urmă, am sărbătorit solemn cei 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze și 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România. În ultimii 70 de ani, poporul chinez a trecut de la izolare la deschidere și progres, de la lipsa hranei și a îmbrăcămintei la o societate moderat prosperă sub toate aspectele, a trecut de la sărăcie la prosperitate, bogăție și putere și au pornit pe un drum al socialismului cu specific chinez. Vom continua să aprofundăm reforma și deschiderea într-un mod avansat, vom aprofunda construcția inițiativei ”Belt and Road”, vom continua să promovăm construirea unei comunități umane cu un destin comun și să împărtășim oportunitățile și prosperitatea cu țările din întreaga lume. Ambasadorul Jiang a spus că România este a treia țară din lume care a stabilit relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. În ultimii 70 de ani, relațiile chino-române s-au dezvoltat constant, oamenii au transmis prietenia din generație în generație, iar cooperarea pragmatică și interesele celor două țări s-au aprofundat considerabil. În special, inițiativa ”Belt and Road” și formatul de cooperare dintre China și țările din Europa Centrală și de Est au oferit noi oportunități și noi platforme pentru dezvoltarea relațiilor chino-române. În continuare, cele două părți ar trebui să prindă în comun direcția generală a relațiilor chino-române, să prețuiască prietenia tradițională, să construiască un nou consens, să aprofundeze cooperarea pragmatică și să îndrepte relațiile bilaterale către o dezvoltare stabilă și pe termen lung.

Ambasadorul Jiang a subliniat că schimburile dintre parlamentele și comisiile profesionale ale celor două țări sunt o parte importantă a relațiilor bilaterale și speră ca schimburile și cooperarea dintre organele legislative ale celor două țări să poată oferi un sprijin legal puternic pentru relațiile bilaterale. Membrii delegației fac parte din principalele partide politice ale guvernului și opoziției române, ceea ce arată importanța pe care toate partidele o acordă dezvoltării relațiilor chino-române. Credem că prin această vizită, veți observa dezvoltarea și progresul Chinei și veți simți personal prietenia profundă a poporului chinez pentru poporul român. Sperăm că după întoarcerea în România, delegația va prezenta publicului român ceea ce au văzut și auzit în China în mod obiectiv și adevărat, ceea ce va ajuta la aprofundarea înțelegerii reciproce, la consolidarea cooperării bilaterale și la consolidarea prieteniei tradiționale.

Președintele Lazăr și membrii delegației au declarat că anul acesta este un an special pentru relațiile dintre România și China, fiind o onoare să viziteze China în acest moment important. Consolidarea și aprofundarea relațiilor de prietenie și de cooperare bilaterale dintre cele două parlamente sunt consensul și aspirația tuturor partidelor. România va continua să dezvolte ferm relații de prietenie și cooperare pragmatică cu China și să aprofundeze cooperarea bilaterală în diverse domenii precum finanțarea, construcția infrastructurii și altele.

La invitația Comisiei pentru Afaceri Bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare a Republicii Populare Chineze, delegația română va efectua o vizită în China în viitorul apropiat. În timpul vizitei, delegația va vizita Beijing, Xi'an și Shanghai.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro