Vicepreședintele Asociației Diplomației Publice din China, dl Chen Yuming a condus o delegație pentru a vizita România

2019-10-13 22:22

În perioada 8 - 10 octombrie, Vicepreședintele Asociației pentru Diplomația Publică din China, dl Chen Yuming a condus o delegație de experți și savanți să viziteze România. Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze și a 70-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice dintre China și România, delegația își propune să comunice cu toate sferele sociale, în contextul istoric și al situației noi a prieteniei tradiționale și a luptei comune, cele două țări vor promova în continuare relațiile bilaterale și dezvoltarea continuă și aprofundată a prieteniei dintre cele două popoare.

   

La data de 8 octombrie, delegația a participat la seminarul „Relațiile China-UE și cei 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România” co-organizat de Ambasada Chinei în România și de Institutul Diplomatic Român. La seminar a participat Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, reprezentantul cu însărcinări speciale pe regiunea Asiei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura, Directorul general al Institutului Diplomatic Român, dl Dan Petre, responsabili din cadrul think-tank-urilor din România, membrii organizației de prietenie România-China, experți în relații internaționale, studenți și profesori din cadrul Institutului Confuscius, un total de 150 de persoane.

Ambasadorul Jiang Yu a spus în discursul său că, în ultimii 70 de ani, relațiile chino-române au rezistat testului timpului, bazându-se mereu pe cooperare prietenoasă, iar cooperarea economică și comercială a continuat să se extindă, prietenia populară a continuat să se aprofundeze, astfel oamenii din cele două țări s-au bucurat de rezultatele fructuoase ale cooperării pragmatice. În fața unor situații noi și a unor noi provocări, modul de consolidare a prieteniei tradiționale dintre China și România și aprofundarea relațiilor bilaterale sunt aspecte care merită să fie luate în considerare. Pinul, bambusul și prunul sunt cunoscuți drept „cei trei prieteni ai vremii reci” din China, având semnificații importante și pentru promovarea relațiilor China-România. Avem nevoie de perseverența bambusului pentru a menține pacea și stabilitatea mondială, pentru a sprijini cu fermitate multilateralismul și liberul schimb, pentru a extinde deschiderea reciprocă, pentru a aprofunda integrarea economică mondială și pentru a realiza dezvoltarea comună a tuturor țărilor. Asemenea pinului, trebuie să menținem un caracter puternic și vertical sub greutatea zăpezii abundente și să nu fim înclinați de presiunea externă sau de agitația mondială, pentru a ne asigura că relațiile China-România urmează întotdeauna o cale sănătoasă. Trebuie să ne bucurăm de mireasma prunului care înflorește în frigul amar, să răspundem provocării, să luăm inițiativa de a inova domeniile și modelele de cooperare, să înregistrăm și mai multe realizări în cooperarea practică bilaterală de care să se bucure ambele popoare. Atât China, cât și Europa, reprezintă poli importanți de multi-polarizare în lume, în mijlocul unei schimbări majore în lume, natura strategică și contemporană a relațiilor China-UE a devenit mai importantă. Cele două părți ar trebui să-și demonstreze responsabilitatea, să lucreze împreună pentru a aborda provocările globale, a proteja în comun echitatea și justiția internațională, a contribui la promovarea multipolarizării mondiale, la îmbunătățirea guvernanței globale și la promovarea păcii și stabilității mondiale. Fiind la un nou punct istoric de plecare, suntem dispuși să lucrăm cu România pentru a consolida curajul și înțelepciunea celor două popoare și a promova relația China-România și relațiile China-UE pentru a merge umăr la umăr spre un orizont mai larg.

În discursul său intitulat „Răscrucea istoriei”, vicepreședintele Chen Yuming a spus că semințele prieteniei cresc în perioade de criză și înfloresc în cadrul cooperării. Ajutorul acordat de China în perioada inundațiilor din anii ’70 a devenit temelia multor ani de prietenie dintre China și România. Tractoarele, camioanele, experții români, Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare, valurile Dunării, au ajuns în China când aceasta a avut nevoie cel mai mult. De la stabilirea relațiilor diplomatice în urmă cu 70 de ani, China și România au dat dovadă de înțelepciune politică avansată, respect, sprijin și încredere reciprocă. China apreciază relațiile bilaterale și prietenia stabilită în perioadele de criză, cele două țări trebuie să se sprijine ferm în problemele care implică interese și preocupări majore. În ceea ce privește aprofundarea cooperării economice și comerciale, investițiilor, construcției infrastructurii, agriculturii, turismului, medicinei chineze și umanității, cele două părți au continuat promovarea în aceste domenii. În prezent, comunitatea internațională se află la răscrucea istorică a transformării economice și provocărilor tehnologice. Experiența de 70 de ani de după al doilea Război Mondial ne spune că conflictele de confruntare, protecționismul și politica hegemonică nu au adus în lume pace, stabilitate, prosperitate economică și stabilitate socială. Niciodată nu au facut-o și nici nu o să o facă. Tocmai dezvoltarea pașnică, liberalizarea comerțului, globalizarea economică și democratizarea politică internațională au adus în lume pacea și dezvoltarea prețioasă. Trebuie să învățăm din greșelile altora. La răscrucea istoriei, nu trebuie să mergem decât înainte. România este o țară importantă din Europa și Uniunea Europeană, sperăm că aceasta va face alegeri politice tradiționale și inteligente. În numele Asociației pentru Diplomația Publică din China, domnul vicepreședinte și-a exprimat felicitările calde cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și a reiterat sprijinul ferm pentru cooperarea dintre China și România, precum și China –UE.

Directorul Departamentului Asia-Pacifi, Institutul de Studii Internaționale din China, dl Liu Qing, a declarat că în prezent, cooperarea dintre China și UE se află într-o perioadă importantă de conectare a trecutului cu viitorul. Cele două părți trebuie să țină cont de intenția primară de a construi un „parteneriat strategic cuprinzător” și de a ajunge la un consens, astfel vom avea parte de cooperare de tip benefic-reciproc și de tip câștig-câștig, vom gestiona în mod corespunzător diferențele dintre cele două părți și vom consolida în continuare rezistența în relațiile China-UE. El a prezentat patru puncte de vedere privind dezvoltarea relațiilor China-UE: în primul rând, consolidarea consensului strategic și asigurarea direcției generale a cooperării China-UE. În al doilea rând, trebuie să urmărim cooperarea cu beneficiul reciproc și să împărtășim oportunitățile de dezvoltare. În al treilea rând, trebuie să dezvoltăm noi idei și să explorăm noi domenii de cooperare China-UE. În al patrulea rând, trebuie să menținem ferm ordinea multilaterală și să îmbunătățim guvernarea globală. China este dispusă să colaboreze cu UE pentru a aduce un nou impuls în dezvoltarea relațiilor bilaterale și pentru a promova stabilitatea relațiilor China-UE.

Vicepreședinte al Asociaţiei de Prietenie China-România și directorul Centrului de studii Central și Est-Europene, Universitate de Studii Străine din Beijing, dl Ding Chao a declarat că de la stabilirea relațiilor diplomatice în urmă cu 70 de ani, China și România au trecut peste barierele timpului, spațiului și limbajului și au aprofundat continuu înțelegerea reciprocă dintre cele două popoare și învățarea reciprocă a celor două culturi, cultivând prietenii profunde între cele două popoare. Limba este cea mai bună cheie pentru cunoașterea unei țări. Limbile și culturile noastre au rolul unor punți de legătură de neînlocuit pentru comunicarea spirituală între popoare și ridicarea nivelului și calității de cooperare. Sperăm că atât China cât și România vor consolida schimbul și cultivarea limbii și a culturii, promovând perspectivele și posibilitățile infinite pe care le vor da limbile noastre chineză și română la dezvoltarea pe mai departe a relațiilor de prietenie și cooperare dintre statele și popoarele noastre.

Dan Petre, Directorul general al Institutului Diplomatic Român, a declarat că istoria de 70 de ani a stabilirii relațiilor diplomatice dintre România și China este istoria a 70 de ani de prietenie, istoria a 70 de ani de dezvoltare comună și istoria a 70 de ani de relații solide. China este un important contribuitor la economia globală, un lider în avansarea tehnologică și un participant activ la restructurarea ordinii mondiale. China a fost o țară mare și puternică din cele mai vechi timpuri, iar acum ascensiunea Chinei și-a făcut din nou apariția. Inițiativa „Belt and Road” este o reînviere a gloriei Chinei care oferă, de asemenea, oportunități pentru alte țări, inclusiv Europa, de a redescoperi istoria și noile oportunități. Inițiativa „Belt and Road” nu numai că leagă strâns relațiile comerciale ale țărilor de-a lungul acestui traseu, dar și promovează schimburile culturale dintre ele. Relația amicală dintre România și China are o importanță deosebită. Fiind o țară europeană de-a lungul traseului „Belt and Road”, România ar trebui să facă mai mult pentru a diminua distanța geografică și psihologică dintre România și China, și să consolideze în continuare parteneriatul amiabil de 70 de ani dintre cele două țări.

Reprezentantul cu însărcinări speciale pe regiunea Asiei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura, a declarat că relația UE-China a început în 1975 și s-a dezvoltat rapid în ultimii ani cu rezultate remarcabile. În prezent, China a devenit statul cu care UE are cele mai multe mecanisme de comunicare și cea mai diversificată cooperare din Asia, iar importanța și particularitatea Chinei sunt înțelese de la sine. Dezvoltarea rapidă a Chinei a schimbat structura economică și politică mondială, China a jucat un rol important în afacerile internaționale majore, cum ar fi schimbările climatice, comerțul și probleme regionale de hotspot. Ceea ce este necesar în noul secol nu este reprimarea, singura destinație corectă este cooperarea. Atât Europa cât și China ar trebui să gestioneze în mod corespunzător diferențele, să lucreze împreună pentru a aborda provocările globale și pentru a construi o relație UE-China mai rezilientă, mai echilibrată și mai fructuoasă. În acest scop, UE și China ar trebui să inoveze modelele de cooperare, să extindă zonele de cooperare și să lucreze împreună pentru a crea un mediu deschis, drept și fără discriminare pentru dezvoltarea sănătoasă și durabilă a parteneriatului strategic UE-China.

Gheorghe Zaman, academician din cadrul Academiei Române a declarat că relația prietenoasă dintre România și China este un model de relații interstatale. Un motiv important pentru dezvoltarea stabilă pe termen lung a relațiilor România-China este acela ca ambele părți să aibă aceleași valori, să respecte aceleași norme internaționale și să dețină aceeași poziție în afacerile internaționale majore. În trecut, ambele țări s-au opus hegemoniei, iar acum ambele țări susțin globalizarea, multilateralismul și liberul comerț. China a creat un miracol economic prin reforma și deschiderea îndrăzneață, iar experiența sa de succes merită să fie învățată de România. China respectă alegerea altor țări în ceea ce ține de propria lor cale de dezvoltare, nu exportă modele de dezvoltare, nici nu impune propriile modele de dezvoltare altor țări. China realizează o nouă rundă de reforme și deschidere pentru a extinde și mai mult accesul pieței în sectorul serviciilor, financiare și în alte domenii, astfel încât să creeze un mediu de afaceri mai bun pentru întreprinderile străine. Conceptul de a construi o comunitate umană cu un destin comun propus de China are o semnificație istorică. Sperăm că Europa și China vor accelera dezvoltarea sinergiei strategice și vor obține beneficii reciproce și câștiguri mutuale. Sperăm că România și China să aprofundeze cooperarea și România să beneficieze mai mult de pe urma dezvoltării Chinei.

În aceeași zi, Vicepreședintele Camerei Deputaților, dl Florin Iordache, s-a întâlnit cu delegația. Acesta a afirmat că partea română va dezvolta, ca întotdeauna, relații de prietenie și cooperare pragmatică cu China și speră că China își va juca pe deplin avantajele industrale în România și Europa pentru a aprofunda cu țările cooperarea în diverse domenii precum și în domeniul construcției infrastructurii.

   

La data de 9 octombrie, delegația a mers la Brașov pentru a se întâlni cu profesori și studenți din cadrul Universității Transilvania și a Institutului Confucius. Reprezentanții delegației au purtat discuții și cu studenții chinezi care studiază în România și au participat la ceremonia de deschidere a „Expoziției internaționale cu ocazia celebrării a 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze” organizată la Brașov. De asemenea, delegația s-a întâlnit cu diplomați din România și oameni prietenoși din diferite domenii de activitate, unde au discutat în profunzime modalitățile eficiente de a consolida cooperarea chino-română precum și dintre China și Uniunea Europeană.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro