Ambasadorul Jiang Yu a participat la ceremonia de deschidere a anului universitar la Secţia de limba şi literatura chineză de la Universitatea din Bucureşti

2019-10-11 14:35

La data de 3 octombrie 2019, Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, a fost invitată să participe la ceremonia de deschidere a anului universitar la Secţia de limba şi literatura chineză de la Universitatea din Bucureşti, unde a avut o discuție cu peste 40 de studenți. La eveniment a fost prezent şefa Secţiei de Limba Chineză din cadrul Departamentului de Limbi și literaturi Orientale al Facultăţii de Limbi şi Literatură Străină - Universitatea Bucureşti, Dr. Luminița Bălan, directorul chinez al Institutului Confucius din cadrul Universităţii din Bucureşti, dna Li Li și alți profesori de limbă chineză.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că istoria dezvoltării Secţiei de limba şi literatura chineză de la Universitatea din Bucureşti este epitoma istoriei schimburilor prietenoase dintre China și România. Secţiei de limba şi literatura chineză din cadrul Universității București există de mai bine de 60 de ani și a contribuit la prietenia și cooperarea dintre cele două țări, a cultivat talente în diverse domenii care au devenit mesagerii schimburilor prietenoase dintre China și România și promotorii schimburilor și cooperării în domenii precum educația, comerțul, diplomația, turismul și mass-media, aflându-se în fruntea moștenirii prieteniei tradiționale dintre cele două țări și promovării dezvoltării relațiilor bilaterale.

Ambasadorul Jiang Yu a prezentat studenților parcursul dezvoltării și moștenirii culturii tradiționale de 5.000 de ani și a civilizației moderne din China, a povestit despre călătoria poporului chinez pentru a se ridica, a se îmbogăți și a-și consolida poziția, de asemenea, s-a concentrat asupra relațiilor tradiționale de prietenie dintre China și România, care au îndurat greutăți dar și s-au sprijinit reciproc odată cu stabilirea legăturilor diplomatice de acum 70 de ani. Ea a încurajat studenții să ducă mai departe tradițiile, să mențină o comunicare deschisă și să moștenească prietenia dintre cele două țări. Ea a mai spus că chiar dacă cele două țări sunt separate de mii de kilometri, cele două popoare sunt foarte apropiate. România a fost una dintre primele țări care a stabilit relații diplomatice cu China. De-a lungul anilor, schimburile bilaterale la nivel înalt au fost frecvente, schimburile umaniste au fost aprofundate, iar schimburile în domeniile economiei, comerțului, culturii, științei, tehnologiei și educației au fost de succes. Apariția unui număr mare de experți și savanți pricepuți de culturile celuilalt, a pus baze solide pentru cooperarea bilaterală prietenoasă și a stabilit o legătură stabilă pentru schimburile dintre oameni. Limba chineză este esența civilizației chineze, purtătorul culturii chineze și acumularea istoriei multietnice chineze. Limba chineză și cultura chineză vor deschide o lume mai largă tinerilor studenți români și le vor oferi o nouă perspectivă asupra lumii. Tinerii din cele două țări vor face progrese împreună în procesul de învățare și de schimburi și vor lucra împreună pentru a face față situației mondiale complexe care este în continuă schimbare, se vor gândi și vor rezolva împreună problemele comune cu care se confruntă lumea de azi.

Ambasadorul Jiang Yu a explicat, de asemenea, filozofia dezvoltării Chinei și rolul internațional jucat de China. Ea a spus că dezvoltarea este cheia rezolvării tuturor problemelor. China promovează în mod activ pacea și prosperitatea mondială prin propria sa dezvoltare și a devenit principala sursă de putere pentru dezvoltarea globală și un important stabilizator pentru pacea internațională. China s-a dezvoltat întotdeauna în tendința dezvoltării mondiale, extinzând interesele comune în deschidere și împărtășind oportunități în cooperare. În fața situației internaționale pline de incertitudini, China este dispusă să contribuie și mai mult la pacea și dezvoltarea mondială.

Ambasadorul Jiang a încurajat studenții să învețe din faptele lucrulor generale ca să meargă mai departe. Ea a menționat că călătoria de mii de kilometri pornește de la un singur pas. Pășind în instituția academică de top din România, studenții pornesc de la un punct de plecare ridicat, un nou punct de plecare al vieții unde studenții au un drum lung de parcurs. Sper că toată lumea va fi pragmtică, va studia cu hărnicie și să devină mesagerul prieteniei China-România, astfel încât prietenia dintre China și România să fie transmisă din generație în generație; să participe la dezvoltarea lumii și să muncească împreună pentru a construi o comunitate umană cu un destin comun.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro