Ambasadorul Jiang Yu a participat la evenimentul organizat de comunitatea chineză din România pentru sărbătorirea a 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze și aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România

2019-09-17 03:51

La data de 14 septembrie 2019, Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, a fost invitată să participe la evenimentul organizat de comunitatea chineză din România pentru sărbătorirea a 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze și aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România. Funcționari înalți din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, al Ministerului Tineretului și Sportului și al altor departamente guvernamentale, reprezentanți ai Casei Româno-Chineze și ai altor organizații de prietenie cu China, precum și reprezentanți ai comunității chineze stabilite în România, ai companiilor chineze și ai studenților chinezi care studiază în România, peste 800 de persoane, au participat la eveniment. Dl Tu Jiang, ministru consilier al Ambasadei, a participat și la eveniment.

În discursul său, Ambasadorul Jiang a transmis cele mai bune felicitări și urări comunității chineze stabilite în România, i-a mulțumit pentru contribuția pozitivă pe termen lung la dezvoltarea relațiilor chino-române și a lăudat-o pentru puternicele sentimentele de patriotism și dragoste pentru țară. Ambasadorul Jiang a menționat că în acest an se aniversează 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze. În ultimii 70 de ani, China a evoluat de la închidere și înapoiere la reformă și deschidere, de la sărăcia îndurerată și debilitatea de lungă durată la prosperitate, de la sărăcie și devastare la crearea constantă a unor mari minuni în diferite domenii, ceea ce este un salt istoric de la ”ridicare în picioare” spre bogăție și putere. Socialismul cu specific chinez a intrat într-o nouă eră și China se apropie de centrul scenei mondiale ca niciodată, iar marea renaștere a națiunii chineze prezintă perspective strălucitoare. Ambasadorul Jiang a mai spus că anul acesta se împlinesc 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și 15 ani de la stabilirea Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre China și România, acestea fiind un punct de reper și o legătură între trecut și viitor pentru relațiile dintre cele două țări. Privind înapoi în istorie, profunda prietenie tradițională dintre cele două țări a devenit tot mai puternică. Privind în viitor, dezvoltarea relațiilor bilaterale este una promițătoare. China și România vor face progrese în continuare pentru a transmite prietenia dintre China și România din generație în generație și pentru a realiza dezvoltarea durabilă a cooperării bilaterale.

În discursul său, Vicepreședintele Casei Româno-Chineze și fost Ambasador al României în China, dl Ioan Donca, a felicitat călduros China cu ocazia Zilei Naționale și a spus că România este una dintre primele țări din lume care a recunoscut Republica Populară Chineză. După 70 de ani de istorie, relațiile tradiționale de prietenie dintre cele două țări au continuat să se dezvolte, cele două părți se respectă reciproc și se susțin reciproc, iar cooperarea în diverse domenii este plină de vitalitate. Prietenia profundă dintre cele două popoare merită să fie prețuită și îngrijită. Speră că ambele părți vor menține această tendință pozitivă și vor promova în continuare dezvoltarea relațiilor chino-române.

În discursul său, reprezentantul comunității de chinezi din România, dl Zheng Xing, a mulțumit comunității chineze pentru munca lor grea pentru pregătirea evenimentului și a spus că, deși diaspora chineză este departe de patria lor, ei sunt întotdeauna preocupați de dezvoltarea patriei și sunt mândri de noile schimbări constante ale patriei și de îmbunătățirea statutului internațional al patriei. Diaspora chineză este convinsă că vor răspândi bine vocea Chinei, vor modela noua imagine a chinezilor de peste hotare cu acțiuni concrete și cred că viitorul măreței lor patrii, al națiunii chineze și al chinezilor de peste hotare va fi din ce în ce mai bun.

Atmosfera întregului eveniment a fost una caldă și entuziastă, iar aplauzele nu au contenit. Dansurile, cântecele, solo, artele marțiale și alte programe aranjate de comunitatea de chinezi din România au fost minunate, alese cu grijă și foarte distractive. Toți participanții au cântat cu mare patriotism, exprimându-și prin spectacolele minunate dorul de casă, iar refrenul final al piesei ”Eu și patria mea”, a adus atmosfera petrecerii la un punct culminant, demonstrând pe deplin dragostea și atașamentul chinezilor de peste hotare față de patria mamă.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro