Mână în mână moștenind istoria, umăr la umăr sprijinind viitorul
-Ambasada Chinei din România organizează evenimentul dedicat sărbătoririi prieteniei între elevii din China şi România

2019-07-24 22:00

La 23 iulie 2019, Ambasada Chinei din România a organizat "Predarea Ştafetei" - evenimentul dedicat sărbătoririi prieteniei între elevii din China şi România. Aproape 200 de elevi din grupul de schimb cultural European al Liceului Afiliat Universităţii Tsinghua din China și din București, Deva și Târgoviște au făcut schimburi amiabile în cadrul evenimentului. Dna Jiang Yu, Ambasadorul Chinei în România, dl. Ionel - Florian Lixandru, secretar de stat al Ministerului Educației Naționale, dl. Bai Xuefeng, director adjunct al Liceului Afiliat Universităţii Tsinghua au participat la eveniment și au ținut discursuri. Evenimentul a fost înnobilat de prezența, ca oaspeți de onoare, a dlui Gheorghe Popescu, preşedintele Asociaţiei Române de Prietenie cu R.P. Chineză - Filiala Dâmboviţa, și a dlui. Marius Lupu, secretarul Asociației Chinaro.

   

Ambasadorul Jiang Yu a spus în discursul său că "Predarea ştafetei" este un eveniment emblematic și o platforma necesară inițiată și organizată de Ambasada Chinei în România, dedicat schimburilor interumane și de tineret chino-române, cu ocazia sărbătoririi în anul acesta, a celei de-a 70-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice dintre China și România. Prin acest eveniment, tinerii din ambele țări sunt încurajaţi să moștenească amintirile istorice și să creeze un viitor mai bun. Elevii celor două țări s-au adunat împreună comunicând față-în-față cu o apropiere sentimentală, iar aceasta este o caracterizare vie a prieteniei tradiționale profunde dintre China și România care, de asemenea, adaugă o atmosferă plină de tinereţe pentru aniversarea relațiilor bilaterale.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că distanța nu poate separa prietenii adevărați care se simt atât de aproape chiar și atunci când sunt la mii de kilometri depărtare. Deși China și România sunt separate de mii de munți și de râuri, prietenia profundă și legăturile emoționale dintre ţările noastre ne-au făcut să fim foarte apropiaţi. Trăsătura remarcabilă a relației chino-române este faptul că aceasta este testată de foarte mult timp. De-a lungul ultimilor 70 de ani, cele două țări s-au respectat reciproc, s-au tratat reciproc cu egalitate, nu au fost influenţate de evoluția situației internaționale sau schimbările situațiilor interne, iar astfel de episoade reprezintă o remarcabilă realizare a dezvoltării continue și stabile a relațiilor bilaterale timp de 70 de ani consecutivi. Cea mai mare caracteristică a cooperării chino-române este relaţia de câștiguri mutuale de lungă durată. Cele două ţări au promovat în mod activ schimburi amiabile în toate domeniile, iar schimburile interumane au devenit din ce în ce mai active. Rezultatele cooperării pragmatice au apărut în mod constant, aducând beneficii reale oamenilor. Calitatea prețioasă a prieteniei chino-române este sustenabilitatea. De-a lungul anilor, cele două părți s-au ajutat reciproc, există nenumărate exemple vii în care cele două popoare s-au sprijinit reciproc în momente de încercare. Prietenia profundă, conform proverbului „prietenul adevărat-la nevoie se cunoaşte", va fi consemnată pentru totdeauna în istorie.

Ambasadorul Jiang Yu a menţionat că tinerii sunt viitorul țării, sunt viitorul relațiilor interstatale și al prieteniei dintre popoare. Tinerilor le sunt încredințate așteptările importante de continuare a prieteniei dintre China și România. Speră ca tinerii celor două țări să valorifice tinerețea lor glorioasă, să-și realizeze visele prin eforturi și să-și servească patria din răsputeri. Încurajez elevii celor două țări să comunice pe deplin, să se cunoască reciproc, să-și stabilească prietenia pe termen lung, să fie hotărâți să devină apărătorii prieteniei chino-române și pionierii unui viitor strălucitor, să pună o bază solidă pentru viitorul relațiilor bilaterale şi să scrie un capitol splendid pentru prietenia chino-română în noua eră.

Dl. Ionel - Florian Lixandru, secretar de stat al Ministerului Educației Naționale a spus în discursul său că în ultimii ani, cele două țări au menținut schimburi strânse la nivel înalt, iar cooperarea pragmatică în diverse domenii a fost promovată sistematic. În special, cooperarea în domeniul educației și la nivel local a menținut o tendință bună de dezvoltare. Schimburile între universități și școli au continuat, iar numărul județelor și orașelor înfrățite a crescut în mod constant. Asociațiile de prietenie s-au dezvoltat amplu. Ministerul Educației Naționale al României este dispus să valorifice oportunitatea de "dubla aniversare" a anul acesta, promovând aprofundare schimburilor și cooperării în domeniul educației între România și China. În special, vor fi încurajaţi elevii din România să învețe în mod activ cursurile de limba chineză care au fost incluse în sistemul național de învățământ din România. Speră ca departamentele relevante chineze și echipele didactice să ofere în continuare sprijinul important pentru acest lucru. Evenimentele de "Predarea Ștafetei" sunt bine organizate având o conotație bogată şi o semnificație deosebită. Partea chineză este binevenită să organizeze mai multe evenimente de acest gen în viitor pentru a crea mai multe oportunități de învățare reciprocă și de dezvoltare comună pentru tinerii celor două țări.

Șeful grupului de schimb și director adjunct al Liceului Afiliat Universității Tsinghua, dl. Bai Xuefeng, a spus că vizita urmărește să promoveze înțelegerea reciprocă între tinerii celor două țări prin intermediul schimburilor artistice, spre consolidarea și dezvoltarea continuă a prieteniei tradiționale dintre China și România. Dl. Bai Xuefeng a mai spus că Liceul Afiliat Universității Tsinghua are o istorie de 104 ani și se angajează să cultive personalități de conducere și talente academice din toate domeniile vieții în viitor, cu speranța că elevii Liceului Afiliat Universității Tsinghua vor prețui oportunitățile de schimburi, vor înțelege cultura, istoria și obiceiurile poporului român, contribuind la veșnicia pomului de prietenie chino-română.

   
   

În cadrul evenimentului, reprezentanții celor două gimnazii au prezentat spectacole pregătite cu meticulozitate. Elevii Liceului Afiliat Universității Tsinghua au prezentat cântece extraordinare, precum "Alamuhan", "Dincolo de Cer" și "China, te iubesc", au avut o prezentare de cor, un solo melodic şi impresionant de Rahmaninov "Vocalise", au adaptat cântecul popular românesc "Panama" la un spectacol de cântece și dansuri vibrante făcând atmosfera să fie una incendiară. Ansamblul folcloric de muzică și dansuri tradiționale "Românașul" al Liceului de Arte "Sigismund Toduță" din Deva și copiii Palatului Copiilor Târgoviște au prezentat cântece și dansuri populare distinctive și cu mult entuziasm. Cunoscută în întreaga ţară, Orchestra de cameră a Școlii Gimnaziale de Arte Nr.5 din București a prezentat "Oda bucuriei", vestita melodie "Canon", au interperetat solo de vioară "Vals", "Tarantella" şi "The Butterfly Lovers". Pe întreaga durata a evenimentului, dansurile și cântecele elevilor din cele două țări au fost minunate. Arta occidentală și cea orientală au fost perfect combinate, iar coliziunea de note muzicale și dansuri a fuzionat într-o melodie pasionată și într-o măreață atmosferă a tinereții și prieteniei, cucerindu-i pe toți cei prezenți. La sfârșitul evenimentului, elevii și-au luat rămas bun unii de la alții, iar semințele prieteniei au încolţit liniștit în inimile lor.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro