Conferința internațională privind relațiile China-UE a avut loc cu succes în România

2019-06-13 20:07

La data de 11 iunie 2019, la București, capitala României, a avut loc cu succes conferința internațională privind relațiile China-UE, organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României în parteneriat cu Academia Română. La eveniment au participat Director General Adjunct Yang Xiaoguang din cadrul Departamentului Afacerilor Europene al Ministerului Afacerilor Externe în fruntea unei delegații chineze și dna Jiang Yu, Ambasadorul Chinei în România. Ministrul Afacerilor Externe al României, dl Teodor Meleșcanu, Președintele Academiei Române, dl Ioan Pop, Directorul în cadrul Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, dl Zoltan Martinusz, reprezentanții oficialilor și cercetătorii din cadrul think-tank-urilor din China, România și alte state membre ale Uniunii Europene au participat la conferintă.

Directorul General Adjunct Yang Xiaoguang a spus în discursul său, că China și UE sunt două puteri majore, două piețe majore și două civilizații majore. Dezvoltarea relațiilor cu UE a fost întotdeauna una dintre prioritățile diplomației Chinei. De la începutul acestui an, liderii chinezi, precum Președintele Xi Jinping, Premierul Li Keqiang și Președintele Adunării Naționale Populare Li Zhanshu și mulți alți lideri politici chinezi au vizitat Europa și mulți lideri politici din țările europene au vizitat China, iar schimburile frecvente și fructuoase la nivel înalt au adus un impuls politic puternic în dezvoltarea relațiilor China-UE. În situația în care multilateralismul se confruntă cu provocări grave, economia mondială este cu o creștere slabă, lumea este în ajunul unei noi revoluții tehnologice și atât China, cât și UE se confruntă cu evoluții și schimbări, este deosebit de important ca relațiile China-UE să se dezvolte în continuare.

Yang Xiaoguang a propus, de asemenea, cinci cuvinte-cheie pentru consolidarea în continuare a comunicării și cooperării și obținerea de avantaje reciproce și câștig-câștig între China și UE: în primul rând, cooperarea. Există într-adevăr o concurență între China și UE, dar mai mult este o cooperare. China și UE ar trebui să se vadă reciproc drept parteneri, nu adversari. Al doilea cuvânt este consistența. Politica Chinei față de UE este una consistentă. China întotdeauna sprijină integrarea europeană și este bucuroasă să vadă o Europă unită, stabilă, prosperă și deschisă. Partea chineză speră că UE va menține, de asemenea, continuitatea politicii față de China și va continua parteneriatul strategic cuprinzător cu China, promovând împreună cu partea chineză parteneriatul China-UE pentru pace, creștere, reformă și civilizație. Al treilea cuvânt este conectivitatea. China și UE ar trebui să continue să promoveze sinergia inițiativei "Belt and Road" cu strategia interconectivității dintre UE şi Asia. Al patrulea cuvânt este comunicarea. China și UE au diferite ideologii, sisteme sociale și tradiții istorice. Cele două părți ar trebui să consolideze comunicarea reciprocă, să consolideze înțelegerea și să se ocupe de interesele și preocupările principale ale fiecăruia. Al cincilea cuvânt este viitorul comun. În prezent, societatea umană a devenit o comunitate cu un destin comun. China și UE trebuie să colaboreze pentru a găsi o soluție comună la amenințările globale și o soluție comună pentru dezvoltarea durabilă a societății umane, creând un viitor mai bun.

Ministrul de externe Teodor Meleșcanu, a subliniat că conferința internațională privind relațiile dintre UE și China a fost o măsură importantă pentru promovarea comunicării politice și a sinergiei strategiilor între Europa și China în timpul primei sale președinții UE. România și China au parte de o prietenie tradițională. China întotdeauna a acordat României sprijinul pe plan internațional. Cele două părți au un mare potențial de cooperare în domeniul economic și companiile chineze și românești ar trebui să depună eforturi comune în acest sens. UE și China sunt parteneri extrem de importanţi la nivel internaţional. Cele două părți au multe interese comune în politica externă, dezvoltarea economiei și interconectivitatea între Asia şi UE. România este dispusă să contribuie mai mult la promovarea interconectivitatea dintre UE și Asia, promovând relațiile UE-China și dezvoltarea multilateralismului mondial.

Președintele Ioan Pop a spus că relațiile dintre UE și China sunt bazate pe o tradiţie foarte puternică şi bogată. Schimburile umaniste au o mare importanță pentru promovarea înțelegerii reciproce între UE și China și apreciază faptul că instituțiile de învățământ și cercetare din România și UE acordă importanță cultivării talentelor de studii chineze pe mai multe niveluri și dezvoltă legături importante între culturi şi civilizaţii. Pop a subliniat, de asemenea, că Academia Română este dispusă să sprijine în mod activ și continuu dezvoltarea relațiilor româno-chineze și UE-China.

Directorul în cadrul Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, dl Zoltan Martinusz, a declarat că UE și China sunt cele două puteri majore stabile ale lumii și cele două economii majore. Cooperarea cu China are o importanță pozitivă pentru dezvoltarea UE. De la "Elemente ale unei noi strategii a UE privind China" din 2016 până la "UE-China–O perspectivă strategică" din 2019, politica UE privind China este una continuă. În prezent, oportunitățile și provocările pentru relațiile UE-China coexistă. Pentru a se adapta la noi realități și noua situație mondială, UE și China ar trebui să continue să pună în aplicare declarația comună și consensul obținut la cea de-a 21-a reuniune a liderilor China-UE din luna aprilie a acestui an și să promoveze dezvoltarea unei noi agende de cooperare pentru perioada dincolo de anul 2020, să consolideze cooperarea internațională, să pună în aplicare Acordul de la Paris și Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și să promoveze în comun dezvoltarea durabilă și sănătoasă a relațiilor UE-China, promovând pacea, prosperitatea și dezvoltarea durabilă la nivel mondial.

Tema acestei conferințe este "The future of EU-China relations: looking beyond the horizon!", care se axează pe viitorul parteneriatului strategic UE-China, conectivitatea Europa-Asia și cooperarea dintre UE și China în format multilateral. Această conferință s-a organizat pentru a promova dialogul și sinergia strategică între UE și China, a aprofunda interconectivitatea dintre UE și Asia și cooperarea multilaterală și a promova dezvoltarea parteneriatului strategic cuprinzător UE-China.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro