Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Ministrul Culturii și Identității Naționale, dl Valer Daniel Breaz

2019-06-12 01:30

La 11 mai 2019, Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Ministrul Culturii și Identității Naționale, dl Valer Daniel Breaz. Cele două părți au făcut schimb de opinii cu privire la relațiile chino-române, schimburile și cooperările culturale bilaterale. Consilierul cultural al ambasadei, dna Zhao Li a fost prezentă la eveniment.

Ambasadorul Jiang Yu și-a exprimat aprecierea față de Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru atenția în timp îndelungat și pentru sprijinul acordat schimburilor culturale și cooperării cu China, față de contribuția părții române la promovarea dialogului și schimbului China-UE în timpul președinției sale rotative în cadrul Uniunii Europene. Dna ambasador Jiang Yu a afirmat că China și România au interese comune și obiective comune în ceea ce privește aprofundarea cooperării pragmatice cu beneficii reciproce și reciproc avantajoasă. De la stabilirea relațiilor diplomatice cu 70 de ani în urmă, indiferent de schimbarea situației internaționale, relația dintre cele două țări s-a dezvoltat într-o manieră sănătoasă și stabilă. De la primul acord de cooperare culturală semnat de guvernele Chinei și României în 1951, schimburile culturale s-au aprofundat continuu fără întrerupere, având o bază de opinii publice și sociale mai amplă decât alte domenii și au devenit un impuls activ pentru promovarea relațiilor China-România și o puternică legătură pentru menținerea sentimentelor prietenoase ale celor două popoare.

Ambasadorul Jiang Yu a subliniat faptul că diversitatea stimulează interacțiunea între civilizații, care la rândul lor promovează învățarea reciprocă și dezvoltarea ulterioară a acestora. Ar trebui să consolidăm schimburile și învățarea reciprocă între diferite țări, diferite naționalități și culturi diferite și să consolidăm fundamentul umanist pentru construirea unei comunități cu destin comun. În ultimii ani, mecanismele de cooperare culturală din inițiativa "Belt and Road" și Formatul de Cooperare China-țările din Europa Centrala și de Est au extins canalele pentru schimburile și învățarea reciprocă ale civilizațiilor noastre, oferind noi oportunități pentru schimburile și cooperările culturale chino-române. China și România ar trebui să colaboreze îndeaproape pentru a consolida sinergia, a valorifica potențialul și a fi mai strâns legate într-o nouă formă, promovând schimburile culturale și dialogurile egale ale tuturor țărilor la un nou nivel istoric.

Ambasadorul Jiang Yu l-a informat pe ministrul Valer Breaz despre activitățile culturale planificate cu atenție de Ambasada Chinei în România pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice dintre China și România. Ea a spus că Ambasada Chinei în România și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu au organizat împreună "Sezonul Chinezesc", iar împreună cu Festivalul Internațional de Film Transilvania a găztuit evenimentul "Focus on China" și a organizat "Expoziția de Artă Contemporană Chineză" la Expoziția artistică comică. Aceste evenimente culturale bogate vor întări prietenia tradițională dintre China și România și vor contribui la "dublă aniversare". Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, să colaboreze pentru a găsi în mod activ punctele de pornire de interese comune, cum ar fi protecția relicvele culturale, creația artistică, cultura digitală etc., pentru a explora noi modalități de cooperare și schimburi pragmatice și pentru a promova în comun prosperitatea și dezvoltatea afacerilor culturale celor două țări, dezvoltând și creând o nouă situație de cooperare prietenoasă între China și România.

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a spus că a fost încântat să afle că China și România au organizat o serie de evenimente culturale la scară mare pentru a sărbători aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România. Poporul român apreciază foarte mult cultura chineză, iar schimburile culturale dintre cele două popoare au jucat un rol important pentru relațiile de prietenie chino-române. Ministerul Culturii încurajează instituțiile relevante din România să participe activ la platforme de cooperare precum inițiativa "Belt and Road" și să promoveze stabilirea relațiilor de cooperare directă între departamentele culturale din cele două țări. El a mai spus că protecția relicvelor culturale și construirea bibliotecilor digitale sunt proiecte-cheie ale Ministerului Culturii, iar România este dispusă să exploreze posibilitatea de a colabora cu partea chineză în acest domeniu, se speră că atât China, cât și România vor merge mână în mână pentru a promova puternic schimburile culturale concrete dintre cele două țări.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro