Ambasadorul Jiang Yu a vizitat Camera de Comerț și Industrie România – China

2019-06-07 22:34

La data de 5 iunie 2019, ambasadorul Jiang Yu a vizitat Camera de Comerț și Industrie România-China (CCIRC) și a purtat discuții cu liderii Camerei de Comerț și companiile membre. Nicolae Vasilescu, Președintele CCIRC, vicepreședintele, secretarul general și aproape 40 de reprezentanți din cadrul CCIRC, Camerei de Comerț și Industrie a României și companii membre au participat la forum. Consilierul Ambasadei dl Zhao Lei a participat la evenimentul.

Ambasadorul Jiang Yu împreună cu președintele Nicolae Vasilescu au tăiat panglica de inaugurare a noului sediu CCIRC și au vizitat apoi zona de expunere și zona de birouri a Camerei de Comerț pentru a afla mai multe despre activitatea CCIRC. Pentru a arăta relațiile prietenoase tradiționale dintre România și China, birourile și sălile de conferințe ale Camerei de Comerț sunt numite după reprezentanții de prietenie din România și China. CCIRC a înființat, de asemenea, o sală de expoziție care poartă numele fondatorului acesteia, Gabriel Ghelmegeanu, se expune pe tot parcursul anului produsele românești de calitate pentru exportul în China. Ambasadorul Jiang Yu a evaluat în mod pozitiv contribuția CCIRC și a Președintelui Vasilescu la promovarea dezvoltării prieteniei dintre China și România, în special a relațiilor economice și comerciale, exprimându-și dorința de a continua să colaboreze îndeaproape cu CCIRC, ca CCIRC să joace şi mai bine rolul de pod de legătură și să promoveze nouă și mai mare dezvoltare a relațiilor economice și comerciale bilaterale.

Ambasadorul Jiang Yu a mai spus că poziţia geografică a României este evident una favorabilă și ambele părți pot explora activ sinergia, prin România, dintre inițiativa "Belt and Road" și Strategia UE privind interconectarea Europei și a Asiei. China este dispusă să promoveze în mod activ întreprinderile să participe la construirea și îmbunătățirea infrastructurii, cum ar fi autostrăzile, căile ferate şi porturile. În dorința ca întreprinderile din România să utilizeze pe deplin platforma Expoziției China-ţările din Europa Centrală și de Est și cea de Expoziției Internaționale de Import în China pentru a realiza exportul către China de produse agricole de înaltă calitate, cum ar fi mierea și vinul din România. Cele două părți ar trebui să ia măsuri de aprofundare a cooperării în domeniul turismului și să sporească înțelegerea reciprocă și prietenia dintre cele două popoare.

Ambasadorul Jiang Yu a prezentat poziția Chinei privind problema fricțiunilor economice și comerciale chino-americane, conform preocupărilor comunității de comerț și industrie și a subliniat faptul că globalizarea economică este o tendință irezistibilă a epocii, unilateralismul și protecționismul sunt nepopulare. O serie de măsuri de protecție comercială adoptate de Statele Unite încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului, dăunează sistemului comercial multilateral, perturbă serios lanțul industrial și lanțul de aprovizionare global, dăunează încrederii pieței, provoacă probleme grave pentru redresarea economică globală și reprezintă o amenințare majoră pentru tendința globalizării economice. China și Statele Unite ar trebui să mențină spiritul respectului reciproc, egalității și avantajului reciproc, să rezolve problemele prin consultări cu bună-credință și integritate, să micşoreze diferenţele, să extindă interesele comune și să mențină în comun stabilitatea și dezvoltarea economică globală.

Dl Vasilescu și-a exprimat gândurile privind relațiile economice și comerciale bilaterale actuale și a prezentat propuneri concrete de cooperare, susținând că va continua să promoveze activ participarea întreprinderilor din România la inițiativa "Belt and Road" și Formatul de cooperarea "17+1". A propus consolidarea cooperării turistice bilaterale, specificând faptul că firmele chineze sunt binevenite să investească în infrastructura turistică în România. În același timp, dl. Vasilescu a spus că CCIRC este dispusă să joace rolul de pod între cele două ţări și să furnizeze cu grijă și autoritate servicii de consultanță şi informare pentru companiile chineze care caută oportunități de cooperare în România.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro