Răspândirea semințele de speranță, irigarea copacul de prietenie Festivitatea pentru a sărbători "Ziua Copilului" între copiii chinezi și români, organizată de Ambasada Chinei în România

2019-06-01 00:25

La 1 iunie 2019, la Centrul Cultural Mioveni, Ambasada Chinei în România împreună cu Institutul Confucius din cadrul Universității din București și Asociația CHINARO au organizat pentru copiii din China și România evenimentul de "Predarea Ștafetei" cu ocazia zilei internaționale a copilului. Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural Mioveni din provincia Argeș. Ambasadorul Jiang Yu, Prefectul Județului Argeș, dl. Emilian Dragnea, Primarul Orașului Mioveni, dl. Ion Georgescu, Secretar General al Organizatiei Femeilor Social Democrate (OFSD), dna. Maria Lazăr, vicepreșdinte al OFSD, dna. Simona Bucura-Oprescu, Senator de Argeș, dna. Cristina-Mariana Stocheci, conducerile Asociației CHINARO și ale Institutului Confucius, grupul doamnelor și copiii din cadrul Ambasadei, împreună cu copii și părinți din orașul Mioveni s-au adunat pentru a sărbători Ziua internațională a Copilului, 1 iunie.

   

Ambasadorul Jiang Yu i-a felicitat călduros pe copii din cele două țări care au participat la petrecerea cu ocazia zilei copilului, urându-le sănătate, fericire și să crească frumos. Ambasadorul Jiang a acordat studenților care învață limba chineză Bursa Ambasadorului și cărți în chineză, încurajând copiii din China și România să învețe și să înțeleagă reciproc limba și cultura celuilalt și să se străduie să devină un "mic mesager" al prieteniei dintre China și România.

Ambasadorul Jiang Yu a mulțumit guvernului local, școlilor de limbă chineză, Asociației CHINARO și altor instituții pentru sprijinul acordat învățământului limbii chineze și schimburilor civile și subnaționale chino-române, subliniind că China și România s-au respectat, sprijinit și ajutat reciproc mereu în cele 70 de ani. Prietenul adevărat la nevoie se cunoaște este portretizare reală a relațiilor chino-române, proverbul românesc: "Apa trece, pietrele rămân" este o adnotare vie a prieteniei chino-române. Sursa de putere a dezvoltării relațiilor bilaterale durabile constă în prietenia poporului, sentimentele adevărate reciproce ale celor două popoare au depășit încercări îndelungate și bariera spațială, sunt adânc înrădăcinate în inimile oamenilor. Ambasada Chinei este dispusă să lucreze cu România în toate domeniile, pentru a profita de ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, să consolideze schimburile și cooperarea în diferite domenii, cum ar fi cultura, educația și tineret, și să construiască o platformă mai diversificată pentru copiii celor două țări, pentru ca aceștia să crească și să interacționeze, răspândind semințele prieteniei. Acest lucru va permite Chinei și României predarea ștafetei de prietenie, creând un viitor mai strălucit pentru relațiile chino-române.

   

Copiii din China și România au plantat împreună un "copac de prietenie chino-română" exprimând dorințele cele mai bune pentru prietenia și prosperitatea celor două țări, să fie la fel de longevive și trainice. Copiii din China și România au făcut schimb de cadouri cu tema "Patria din inima mea". Copiii din cadrul ambasadei au prezentat cântecul și dansul "O lectură din poeziile Tang", fiind îmbrăcați în "Hanfu", un fel de haine tradiționale chinezești, cu glasurile asemenea clinchetelor de clopoței, iar mișcările stilizate, ceea ce a arătat frumoasa concepție artistică despre existența "picturii și a cântecului în poeziile Tang". Ansamblul folcloric "Plai de Dor" al Centrului Cultural Mioveni a prezentat un dans popular deosebit, exprimandu-și dragostea față de patrie și viață cu melodii vesele și muzică minunată.

Picturile speciale pentru acest eveniment, create de elevii din Școala Primară Huangchenggen din Beijing, au fost expuse la fața locului, iar prin intermediul acestora ei au transmis sincere felicitări copiilor români aflați la mii de kilometri distanță. Ca o bază în care poate experimenta schimburile interumane pentru învățământul primar în cadrul Formatului de cooperare China-țările din Europa Centrală și de Est (ECE), școala va promova în mod activ schimburile și cooperarea în domeniul învățământului primar dintre China și țările ECE, prin desfășurarea unei serii de schimburi inter-școlare, activități de formare a profesorilor și elevilor.

   

Prietenii chinezi și români prezenți la eveniment s-au bucurat de o masă bogată de cultură tradițională chineză. Compatriotul chinez de peste mări Zhu Rongfu și discipolii săi de arte marțiale din România au prezentat dansurile impresionante ale dragonilor și leilor și spectacolele puternice ale artelor marțiale chinezești, . Reprezentantul Cetățenilor chinezii stabiliți în România, dl. Zhu Rongfu, a prezentat, împreună cu ucenicii săi, dansul dragonului și leului, și spectacolele puternice ale artelor marțiale chinezești, demonstrând farmecul profund și infinit al chintesenței chinezești, aducând evenimentului un puternic spirit popular. Eleganța și frumusețea caligrafiei chineze ale profesorilor voluntari de la Institutului Confucius din București, Figurele pline de viața din decuparea de hârtie prezentată, au adăugat evenimentului un "gust chinezesc" profund. Sculpturile de fructe și legume "Păsări și flori" create cu grijă de bucătarii ambasadei sunt atât de vii și imitați cu pricepere. Festivitatea a fost înconjurată de o veselie copilărească, iar atmosfera festivă a umplut inimile fiecărui copil, pe fețele cărora se evidențiau cele mai inocente și frumoase expresii din lume.

Festivitatea de "1 iunie" fiind al doilea dintr-o serie de evenimente organizate de Ambasada Chinei în România, dedicate "Predarea Ștafetei" de prietenie a copiilor și tinerilor chineze și române. Aceste evenimente se adresează studenților și elevilor din clasele mari, medii și primare, scopul cărora este de a construi o platformă pentru schimburi și exprimări de prietenie între tineri celor două țări, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro