Predarea ștafetei și atingerea succesului cu eforturi mari- întrunirea celor 100 de studenți chinezi și români organizată la București

2019-05-29 03:44

Pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice dintre China și România și cea de-a 15-a aniversare de la stabilirea Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre China și România, seria de evenimente dedicate "Predarea Ștafetei" pentru tineret, a început la 29 mai 2019 la București, capitala României. În după-amiaza aceleiași zile, "Grupul pentru schimburi internațional de tineret Stelele Viitorului" din Hong Kong s-a întâlnit cu reprezentanți ai tineretului politic din Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal și Partidul Pro România, campioni olimpici, studenți voluntari din cadrul Crucii Roșii din județul Dâmbovița, profesori și studenți ai Institutului Confucius și studenți chinezi din România. Ambasadorul Jiang Yu a participat la eveniment și a ținut un discurs. Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), dl. Mihai Covaliu, secretar general al COSR, dl. George Boroi, secretar general Asociației române de prietenie cu R. P. Chineză, dl. Gheorghe Popescu, director al Institutului Confucius din Universitate București, dna Luminița Bălan, și reprezentanta de la Direcția Asia Pacific a Ministerului Afacerilor Externe, dră. Ana-Iulia Ghiță au fost invitați speciali și aproximativ o sută de tineri chinezi și români au fost prezenți. Consilierul al Ambasadei Chinei în România, dl. Zhao Lei a participat la eveniment.

Ambasadorul Jiang Yu i-a salutat pe tinerii din China și România să viziteze Ambasada și a spus că în acest an se bucură cu toții de un eveniment istoric al "dublei aniversări" a Chinei și a României și un moment istoric al aniversării a 70 de ani de la înființarea Chinei noi și al președinției rotative a României în cadrul UE. Desfășurarea unei serii de activități sociale pentru tineret "Predarea Ștafetei" are o semnificație deosebită.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că tineretul reprezintă moștenirea istoriei. Istoria relațiilor chino-române este o poveste de prietenie care a durat 70 de ani, un "poem epic" emoționant al relațiilor dintre state. Sub eforturile liderilor succesivi ai celor două țări și ai oamenilor din toate domeniile vieții, relațiile chino-române s-au dezvoltat întotdeauna în mod constant și sănătos, formând un spirit de bază de respect reciproc și sprijin reciproc și creând o prietenie profundă de lungă durată și plină de iubire. Acesta este un bun valoros împărtășit de ambele părți și merită prețuit și îngrijit. Se speră că tinerii din cele două țări vor moșteni și continua prietenia tradițională, vor participa activ la cauza prieteniei dintre China și România, vor stimula conexiunea inimilor popoarelor și vor promova transferul prieteniei chino-române din generație în generație, iar relațiile dintre China și România vor continua să se dezvolte.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că tineretul este viitorul țării. Atât China, cât și România se află într-o etapă critică a dezvoltării economice și sociale și se confruntă cu noi situații și provocări. Tinerii din cele două țări ar trebui să înțeleagă sentimentele țării lor de origine, să fie constructorii dezvoltării naționale și să creeze o țară a tineretului unde să-și asume responsabilitatea pentru realizarea dezvoltării țării.

Ambasadorul Jiang Yu a mai spus că tineretul este speranța lumii. Incertitudinile din lumea de astăzi sunt în creștere, iar toate părțile ar trebui să fie răspunzătoare de acest fapt. Speră că tineretul celor două țări va aduce beneficii întregii lumi prin propria responsabilitate și se va alătura lumii largi de-a lungul "Belt and Road" pentru a promova cooperarea reciproc avantajoasă dintre China și România și restul lumii, pentru a consolida schimburile internaționale în rândul tinerilor și a construi o forță tânără pentru construirea unei comunități umane cu un destin comun.

Ambasadorul Jiang Yu a mai spus că Hong Kong-ul este Perla Orientului și a jucat un rol unic în deschiderea țării. Astăzi, tinerii din Hong Kong "ies în lume în mod activ" și efectuează schimburi internaționale, ceea ce este o participare și o contribuție la diplomația națională. Speră că tinerii din Hong Kong vor înțelege mai bine condițiile naționale, își vor arăta imaginea națională și își vor face mai mulți "prieteni internaționali" pentru a deveni "mesageri civili" în noua epocă a diplomației cu caracteristici chinezești.

   

Șeful delegației, Vicepreședintele și Redactorul-șef al grupului Ta Kung Wen Wei Media din Hong Kong, Dl Li Dahong, a spus că vizita urmărește să ajute tinerii din Hong Kong să înțeleagă mai bine prietenia tradițională dintre China și țările Europei Centrale și de Est și cooperarea din cadrul inițiativei "Belt and Road" și al formatului de cooperare "17+1" care promovează conexiunea inimilor popoarelor. Dl Li Dahong a mai spus că România este o țară cu diverse culturi și diferite grupuri etnice, care seamănă foarte mult cu Hong Kong. Hong Kong este un oraș cu un grad ridicat de deschidere. Acesta este clasat ca cea mai liberă economie din lume de mulți ani și este o adevărată capitală multiculturală. În acest sens, tinerii din Hong Kong ar trebui să facă schimb de idei cu tinerii români și să învețe unii de la alții să-și sporească continuu toleranța față de diferite culturi și civilizații. Viitorul frumos al omenirii trebuie să aparțină unei noi generații armonioase capabilă să coexiste.

   

Tinerii care au participat la întâlnire au avut un schimb de experiență intercalată cu un program foarte diversificat. Campioni olimpici din România au împărtășit videoclipurile câștigătoare de la Jocurile Olimpice și le-au împărtășit povestea de inspirație a gloriei pentru țară. Studenții din Hong Kong au interpretat cântece, cum ar fi versiunile chineză și engleză a "Dincolo de lumină". Profesorul Institutului Confucius a interpretat celebrul cantec "Dansul șarpelui de aur" și cunoscuta piesă de guzheng "Noaptea târziu pe barcă". Studenții din cadrul Institutului Confucius și studenții chinezi au cântat în chineză cântecul "Mâine va fi mai bine" și în română cântecul "Copacul". În cadrul întrunirii de prietenie s-au acordat, de asemenea, certificate și premii câștigătorilor Concursului de Design Logo pentru aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România. Activitățile au fost splendide, iar aplauzele constante, sala a fost plină de zâmbete și o atmosferă tânără. În cântecul "Auld Lang Syne", evenimentul de reuniune a studenților universitari chinezi și români s-a încheiat, iar tinerii din cele două țări au acceptat fără îndoială să se viziteze deseori, împărtășind ștafeta și un nou capitol în prietenia dintre China și România.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro