Ceremonia de inaugurare a Parcului Științific și Tehnologic pentru Agricultură China-România a avut loc în România

2019-05-16 22:33

La 16 mai 2019 a avut loc inaugurarea Parcului Științific și Tehnologic pentru Agricultură China-România, înființat în comun de Institutul de Mediu și Dezvoltare Durabilă în Agricultură din cadrul Academiei Chineze de Științe Agricole și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Ambasadorul Chinei în România, dna. Jiang Yu, Ministrul Cercetării și Inovării din România, dl. Nicolae Hurduc, Rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, dl. Sorin Cîmpeanu, și Directorul General al Institutului de Mediu și Dezvoltare Durabilă în Agricultură, dl. Zhang Yanqing au participat la ceremonie și, respectiv, au ținut discursuri. Consilierul pentru Știință și Tehnologie din cadrul Ambasadei Chinei în România, dl. Zhang Jian a participat la acest eveniment.

Ambasadorul Jiang Yu, a declarat în discursul său, chiar dacă China și România sunt la mii de kilometri distanță, acestea mereu au fost unul pentru celălalt un bun prieten și partener. Relațiile dintre cele două țări au continuat să se dezvolte, cooperarea economică bilaterală a fost în creștere și schimburile interumane bidirecționale au continuat să se aprofundeze. Ambele părți au avut mereu un sprijin reciproc și o colaborare consecventă. Ambasadorul Jiang a subliniat că în acest an coincid două sărbători, cea de-a 70-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre China și România și a 15-a aniversare de la stabilirea Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre China și România și așteaptă cu nerăbdare ca în cursul anului să se observe tot mai multe platforme de cooperare pragmatică precum Parcul Științific și Tehnologic pentru Agricultură China-România, pentru a sărbători ”dubla aniversare” cu și mai multă strălucire.

Ambasadorul Jiang a subliniat că cooperarea în știință, tehnologie și inovare este o componentă importantă a relațiilor bilaterale, iar cooperarea în domeniul agriculturii reprezintă cea mai interesantă parte a cooperării bilaterale în știință, tehnologie și inovare. Instituțiile de cercetare agricolă din cele două țări reprezentate de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Academia Chineză de Științe Agricole au menținut legături strânse de zeci de ani. Cooperarea acestor instituții a înregistrat realizări semnificative în domeniul reproducerii genetice și culturii moleculare, al gestionării integrate a dăunătorilor, al calității produselor agricole și al siguranței alimentare, al economiei rurale, al dezvoltării și aplicării tehnologiei informaționale în agricultură.

Ambasadorul Jiang a propus ca constructorii Parcului Științific și Tehnologic pentru Agricultură să se confrunte cu frontierele disciplinelor și nevoile de dezvoltare, pe baza fundației de cooperare existente și a avantajelor tehnologice și industriale respective, să selecteze domenii complementare, să consolideze coordonarea cercetării științifice în abordarea problemelor esențiale și să realizeze din timp, prin cooperare practică, rezultate care vor aduce beneficii producătorilor agricoli din cele două țări. Se speră că cele două părți vor lucra împreună pentru a construi Parcul Științific și Tehnologic pentru Agricultură China-România ca un centru agricol bilateral de știință, tehnologie și inovare, de schimb al informațiilor și cunoștințelor și de adunare și instruire a talentelor de specialitate.

Ministrul Hurduc a subliniat că România a fost una dintre primele țări care au recunoscut R. P. Chineză și au semnat un acord interguvernamental privind cooperarea științifică și tehnologică cu China. Relația cu China are o mare importanță pentru România și România este dispusă să fie partenerul ferm al Chinei în Europa. Sub promovarea Comisiei de Colaborare Ştiinţifică şi Tehnologică dintre China şi România, acordul privind cooperarea științifică și tehnologică între cele două guverne a ținut pasul cu vremurile și a fost reînoit periodic, din ce în ce mai multe proiecte de cooperare științifică și tehnologică au fost finanțate de guvernele ambelor părți, iar cooperarea a înregistrat continuu progrese noi. Parcul Științific și Tehnologic pentru Agricultură China-România este un proiect demonstrativ și o mărturie a bunei cooperări științifice și tehnologice dintre China și România, și o platformă importantă pentru aprofundarea cooperării ambelor părți. Se așteaptă ca parcul va contribui la sporirea eficacității cooperării științifice și tehnologice între cele două țări.

Parcul Științific și Tehnologic pentru Agricultură China-România este un proiect sprijinit de Ministerul Științei și Tehnologiei din China, fiind o măsură importantă pentru implementarea Planului de acțiune privind știință, tehnologie și inovare din cadrul Inițiativei ”Belt and Road” și a Planului de parteneriat privind știință, tehnologie și inovare dintre China și țările din Europa Centrală și de Est. Se preconizează că Parcul va promova transferul și transformarea tehnologiei agricole mature a Chinei în țările din Europa Centrală și de Est prin demonstrații tehnologice și va spori capacitatea de inovare și gradul de industrializare în domeniul agriculturii protejate în Europa Centrală și de Est, realizând o cooperare cu beneficii pentru toți participanții.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro